4 miliony Kč pro inovace: Liberecký kraj otevřel Regionální program

Liberecký kraj rozšířil svůj Regionální inovační program o více než 4 miliony korun, aby podpořil inovativní firmy. Program nabízí startovací, inovační a technologické vouchery, které umožňují firmám získat až 200 000 Kč na pokrytí nákladů spojených s modernizací.


Liberecký kraj pokračuje ve svém úsilí podpořit začínající podnikatele, inovativní firmy a projekty orientující se na spolupráci mezi komerčním sektorem a výzkumnými centry či univerzitami. V pátek 1. března byl proto otevřen Regionální inovační program, který nabízí tři druhy voucherů - startovací, inovační a technologický. Žádosti o finanční podporu lze podávat až do 10. dubna 2024.

Podle Jiřího Ulvra, radního pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkova v Libereckém kraji, je cílem programu pomoci podnikatelům se modernizací a novými trendy. Celkově byla pro tento účel do programu vložena částka téměř devětadvacet milionů korun.

Žadatelé mají možnost získat až 200 000 korun, celkově je v rámci programu k dispozici částka ve výši 4 200 000 korun. Pro konzultace budou k dispozici Krajský úřad Libereckého kraje a Liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink. Šance na úspěch je ve srovnání s loňským rokem poměrně vysoká, kdy se na podporu dostalo plné dvě třetiny ze všech pětatřiceti žádostí.

Největší zájem byl o technologický voucher, který umožňuje ověřit proveditelnost a efektivitu výrobního postupu. Celkem šestnáct firem si takto ověřilo a otestovalo aplikaci nových myšlenek v praxi. Pět projektů, jejichž základem je spolupráce firem s výzkumnými centry, získalo inovační voucher a dva začínající podnikatelé startovací voucher.

Jedním z příkladů úspěšného uplatnění technologického voucheru je liberecká firma OutdoorKWAK, která dostala podporu na vývoj nové izolační hygienické vložky do svých péřových spacáků. David Pařízek, jednatel firmy, uvádí, že finance byly využity na spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci, nákup vzorků materiálu a jejich profesionální testování.

Regionální inovační program však nepodporuje pouze vývoj, ale i propagaci. Kreativní sklářské studio SALANSKY získalo díky startovacímu voucheru finanční prostředky na výrazné zlepšení své online prezentace. Ondřej Salanský, majitel studia, uvedl, že voucher pomohl zafinancovat nové webové stránky včetně e-shopu, který by měl být spuštěn v řádu týdnů. Hlavním plusem nového webu by měla být zlepšená komunikace zejména se zahraniční klientelou.

Všechny potřebné informace o programu a podmínkách žádostí naleznete na webových stránkách Libereckého kraje, připravil také kontaktní formulář pro občany a i další užitečné informace jsou na webu k dispozici.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy