42 mladých získalo prestižní cenu vévody z Edinburghu v Liberci

V Liberci 42 žáků z 11 škol převzalo Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu za osobnostní rozvoj a dovednosti. Program se zaměřuje na mládež od 14 do 24 let, se zaměřením na vlastní zájmy a činnosti. Cenu předal náměstek hejtmana Jiří Čeřovský.


V úterý 1. února 2024 se v Severočeském muzeu v Liberci konala slavnostní ceremonie, při které 42 žáků z 11 středních a základních škol v Libereckém kraji převzalo prestižní ocenění – Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu (DofE). Tento program byl založen před 68 lety princem Philipem a zaměřuje se na rozvoj osobnosti a dovedností mladých lidí ve věku od 14 do 24 let.

Účastníci programu museli v uplynulých měsících splnit podmínky, jež zahrnovaly spolupráci a dokončování aktivit v rámci nastaveného cíle. Bronzová a stříbrná ocenění jim předal náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost, Jiří Čeřovský.

Program DofE je založen na vnitřní motivaci účastníka a soustředí se na objevení vlastních zájmů a činností, přičemž se vyhýbá vnějším tlakům ze strany rodičů, školy a okolního světa. Liberecký kraj podporuje DofE od roku 2020, kdy s ním uzavřel Memorandum o spolupráci. Nyní je do programu zapojeno sedm středních škol zřizovaných Libereckým krajem. Kraj přispívá školám na licenční poplatek, zatímco další úkoly a závazky spojené s programem leží na bedrech žáků. V současné době je 147 mladých lidí zapojeno do krajského programu.

„Za rok 2023 strávili žáci z Libereckého kraje na plnění aktivit v oblasti dobrovolnictví 1.239 hodin, v oblasti pohybové aktivity 1.410 hodin a v oblasti dovedností 1.335 hodin svého volného času,“ uvedl Jiří Čeřovský. Žáci, kteří převzali ocenění studují na školách zřizovaných Libereckým krajem: Gymnázium U Balvanu, Jablonec nad Nisou; Gymnázium F.X. Šaldy, Liberec; Gymnázium Česká Lípa; Gymnázium Mimoň; Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Liberec; Střední zdravotnická škola, Turnov; a Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Kamenický Šenov.

V České republice je program DofE k dispozici již od roku 1995 a v roce 2023 se do něj nově zapojilo 5300 studentů. Účastníci si volí dovednost, sportovní aktivitu a dobrovolnickou pomoc dle svého zájmu a těm se pak věnují po stanovenou dobu. Po splnění programu následuje ještě týmová expedice. Program je rozdělen do tří úrovní: bronzová, stříbrná a zlatá, které plní 6, 12 nebo 18 měsíců.

Mezinárodně uznávaný certifikát, který účastníci získají na konci programu, je cenným doplňkem jejich životopisu a může jim pomoci při nástupu do zaměstnání či při přijímacích zkouškách na střední nebo vysokou školu, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy