Africký mor prasat: Nová opatření v Libereckém kraji

Africký mor prasat ohrožuje Liberecký kraj. Krajská veterinární správa zavádí opatření na ochranu domácích a divokých prasat, jako rozšíření uzavřených pásem a zvýšení zástřelu u těžších prasat.


V posledních týdnech byl v oblasti Horního Vítkova potvrzen případ afrického moru prasat u zabitých divokých prasat. Nález zvýšil obavy o šíření infekce v Libereckém kraji a přinutil místní veterinární správu, aby učinila kroky k zamezení dalšího šíření nemoci mezi domácími i divokými prasaty.

Krajská veterinární správa SVS pro Liberecký kraj podala návrh komisi Evropské unie na rozšíření současných uzavřených pásem I a II. Po schválení návrhu a vyhlášení unijní komisí budou pro uvedené oblasti platit mimořádná veterinární opatření navržená krajskou veterinární správou.

Hlavní opatření se týkají přesunu domácích prasat z celého území republiky na takzvaná dočasná hospodářství do uzavřeného pásma II. Takový zákaz má zajistit lepší sledování pohybu prasat v těchto oblastech a předcházet šíření viru. Komerční chovatelé prasat v uzavřeném pásmu I budou mít zjednodušenou administrativu, a díky pravidelnému dozoru veterinárních úředníků a biologické ochraně nebudou muset žádat o veterinární osvědčení při přesunech.

Opatření zahrnují také zvýšení zástřelného u divokých prasat o hmotnosti 80 kilogramů a vyšší, která budou muset být odevzdána do asanačního podniku. To má za cíl snížit populaci prasat v rizikových oblastech a zamezit dalšímu šíření infekce.

Úřady se obávají dalšího šíření afrického moru prasat směrem k Rynolticím a Hrádku nad Nisou, ale pokud se neobjeví další nakažené prase, plánují navrhnout komisi Evropské unie v květnu zrušení uzavřeného pásma I i uzavřeného pásma II v této oblasti. To by mohlo ukázat stabilní situaci na Českolipsku a přinést úlevu chovatelům prasat za následné zlepšení situace v oblastech, které jsou postiženy africkým morem prasat.

Nová opatření zavedená krajskou veterinární správou ukazují, jak vážně mocnosti berou ohrožení afrického moru prasat v regionu a že jsou odhodlány podniknout nezbytné kroky k zajištění bezpečnosti chovů prasat a dalších hospodářských zvířat v Libereckém kraji.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy