Asfalt nahradí dlažbu v Turnově

Centrum Turnova prochází změnou, kde tradiční žulové dlažební kostky nahradí speciální asfalt, který snižuje hluk. Tato rekonstrukce, probíhající od července, zlepší životní podmínky místních obyvatel.


V centru krásného města Turnova dojde brzy ke změně, která ovlivní vzhled a atmosféru náměstí Českého ráje. Dělníci, pracující na rekonstrukci městského centra, nahradí tradiční žulové dlažební kostky speciálním asfaltem, který je schopen pohlcovat hluk. Tato změna je důsledkem obtížné situace v oblasti, kde jsou byty nesplňující hlukové limity.

Starosta Tomáš Hocke tuto situaci vnímá jasně, když vysvětluje potřebu této změny: 'Důvodem je to, že jsou v okolí byty a nevycházejí tam hlukové limity'. Je plánováno, že asfalt pokryje část náměstí, konkrétně od informačního centra přes kostel svatého Františka až po vstup do Františkánské zahrady.

Dopravní frekvence v dané lokalitě je značná - denně projede přibližně 15 tisíc aut, proto je asfaltový povrch, který snižuje hluk, přivítanou změnou. Rekonstrukci náměstí je plánováno zahájit začátkem července 2021 a bude trvat šedesát dní.

Projekt zahrnuje nejen výměnu povrchů komunikací, ale také posunutí a zkrácení frekventovaného přechodu pro chodce včetně úpravy veřejného osvětlení. Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu, se podílí na realizaci projektu: 'Její součástí je rekonstrukce povrchů komunikace a posunutí i zkrácení frekventovaného přechodu pro chodce včetně úpravy veřejného osvětlení'.

V minulosti proběhla podobná přestavba také v Palackého ulici, což vedlo k větší spokojenosti místních obyvatel i zastupitelů města. Starosta Hocke se snaží najít řešení, které by bylo přijatelné pro všechny zúčastněné strany. 'Já se snažím s památkáři najít cestu velkoplošné kamenné dlažby nebo jiného řešení, které by bylo pro mě i památkáře akceptovatelné a zároveň přineslo snížení hlukové zátěže. Byl by to i větší komfort pro cyklisty a koloběžkáře, kteří když vlétnou na úzkých galuškách na kočičí hlavy, tak je potom můžou rovnou sesbírat', dodává Hocke.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy