Bezpečnější školy díky krajskému programu: 5 milionů Kč pro zabezpečení

Kraj oznámil program na zvýšení bezpečnosti na školách s názvem Ochrana škol jako možných měkkých cílů. Celkem pět milionů korun bude určeno na zlepšení bezpečnosti, stanovení priorit a vytvoření systému ochrany. Žádosti o dotace budou přijímány od 25. března do 12. dubna 2024.


Dne 14. února 2024 oznámil kraj, že připravil program s názvem Ochrana škol jako možných měkkých cílů, který má za cíl zlepšit bezpečnost na školách. Pro tento program vyčlenil kraj celkem pět milionů korun a dotace mohou využít obce jako zřizovatelé škol, ale i privátní sektor či církev zřizující základní školy. Žádosti o dotace bude přijímat krajský úřad v termínu od 25. března do 12. dubna letošního roku.

Tento program je odpovědí na nedostatek metodických plánů pro lepší zabezpečení škol, dětí a pedagogů, které disponuje více než třetina škol, jak vyplývá z dotazníkového šetření. Hejtman Martin Půta uvedl, že kraj chce školám co nejvíce pomoci prostřednictvím tohoto programu, který je financován z přebytku loňského hospodaření.

Dotace z tohoto programu bude určena na opatření vedoucí k větší bezpečnosti škol jako měkkých cílů, stanovení bezpečnostních priorit, vytvoření funkčního systému ochrany a nastavení provázaných bezpečnostních opatření. Peníze mohou využít zřizovatelé škol například na vzdělávací a výcvikové akce pro pedagogické i nepedagogické pracovníky či vytvoření metodických plánů v souladu s pokyny Ministerstva vnitra. Kraj poskytne dotaci do výše 50 % způsobilých výdajů, minimálně 25.000 korun a maximálně 100.000 korun.

Veškeré informace k vyplnění žádostí naleznou zájemci na adrese: http://dotace.kraj-lbc.cz/

Liberecký kraj se již v minulosti věnoval problematice bezpečnosti na školách. V roce 2018 organizoval sérii seminářů pro odbornou veřejnost, a v letech 2019–2021 využil dotační titul Ministerstva vnitra na projekt Ochrana a zabezpečení škol a školských zařízení jako měkkých cílů. V rámci tohoto projektu bylo vynaloženo přibližně 3,5 milionu korun, zapojilo se 16 škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem a vzděláváním prošlo přes 300 pedagogických i nepedagogických zaměstnanců.

Kromě toho kraj spolupracuje s policií na pravidelných cvičeních na téma AMOK – útok aktivního střelce. Za poslední dva roky se cvičení uskutečnila na středních školách v Turnově, Frýdlantu, České Lípě a Jablonci nad Nisou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy