Frýdlant hledá lékaře: Městský byt láká stomatology i praktiky

Frýdlantsko čelí nedostatku lékařů a zubních lékařů, místní radnice se snaží problémy řešit, avšak zatím bez větších úspěchů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navrhl možnost sdružené praxe, která by mohla být atraktivní pro praktické lékaře.


Na Frýdlantsku panuje stále větší nedostatek lékařů a zubních lékařů. Místní radnice se dlouhodobě snaží tyto problémy řešit, avšak zatím bez větších úspěchů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navštívil Frýdlantsko, aby se seznámil s problematikou a navrhl možná řešení. Jedním z nich je sdružená praxe, která by mohla být atraktivní zejména pro praktické lékaře.

'Všechny dosavadní způsoby, jak do Frýdlantu přivést nové praktické lékaře nebo stomatology, zatím selhaly, přestože jich bylo nespočet,' přiznal starosta. Nyní už prý díky ministru Válkovi ví, jak například lépe postupovat při zajišťování rezidenčních míst, které si vychovávají své budoucí lékaře a lze na ně získat prostředky ze státního rozpočtu. 'V přidělování rezidenčních míst je Frýdlantsko mezi prioritními oblastmi. Bohužel se ale může stát, že i přesto, že nám bude toto místo přiděleno, sem žádný lékař nepřijde,' dodal.

Kromě jiných variant zmínil Vlastimil Válek například možnost sdružení praxe, které v některých městech republiky fungují. 'Tato sdružená praxe může lékaře motivovat. Výhod má tato sdružená praxe hned několik. Lékaři se mohou vzájemně zastupovat a vychází lépe i finančně, protože šetří náklady například sdílením sester nebo nezdravotnického personálu,' vysvětlil ministr zdravotnictví. Ve Frýdlantu jsou navíc prostory pro sdruženou praxi hned na dvou místech, a to v bezprostřední blízkosti lékáren a nemocnice.

Co se týče nedostatku zubních lékařů, byl Válek o dost pesimističtější. Přestože je u nás právě nyní nejvíce stomatologů v historii, uzavírat smlouvy se zdravotními pojišťovnami většina neplánuje. 'To v praxi znamená, že budou pracovat jen za přímou úhradu a většinou ve velkých městech, kde je k tomu vhodná klientela. Do menších a příhraničních oblastí se zubaři opravdu nehrnou a je jich tam obrovský nedostatek,' řekl Ramzer.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy