Hasiči varují: Nepodceňujte bezpečnost na vodě

Hasiči varují: Na vodě nepřeceňujte síly a vždy dbejte na bezpečnost. Vodácká sezóna začala, a je tedy nutné pamatovat na pravidla, aby se předešlo nehodám. Děti by měly mít vždy plovací vestu, a alkohol na vodu nepatří.


HASIČI RADÍ
Nepřeceňujte na vodě síly a zkušenosti. Děti vždy jen s vestou.

Vodácká sezóna odstartovala. V této souvislosti bychom připomenuli, že utonutí je v České republice druhou nejčastější úrazovou příčinou náhlé smrti dětí a mládeže a čtvrtou nejčastější u dospělé populace. Připravili jsme pro vás základní pravidla, jak se na vodě chovat bezpečně a předcházet tak svízelným a krizovým situacím.

Že nejde o ojedinělé případy, dokládá fakt, že v sobotu hasiči na řece Moravě u Leštiny a u Mladče zachraňovali několik vodáků, se kterými se v rozbouřeném toku převrhla kánoe.

Voda je nebezpečný živel, ale největší nebezpečí představuje lidská nezodpovědnost a přecenění vlastních schopností. V tekoucích vodách navíc představují největší nebezpečí překážky, jako jsou balvany, popadané kmeny stromů, jezy, peřeje, proudy a víry. Základem je neriskovat! Jak se tedy správně na vodě chovat?

  • Alkohol na vodu nepatří,
  • správná výbava je základ – mějte vždy záchrannou vestu, ideálně i helmu,
  • děti nenechávejte u vody nikdy samotné bez dozoru a vždy je vybavte řádnými plovacími pomůckami,
  • vyhýbejte se peřejím a místům, kde se tvoří nebezpečné víry,
  • dávejte pozor na spodní proud, který vás může strhnout pod vymleté břehy do kořenů a větví stromů,
  • na vodu se rozhodně nevydávejte v případě, že platí jakýkoliv stupeň povodňové aktivity nebo nepřízeň počasí,
  • sledujte také aktuální instrukce o sjízdnosti jezů a další pokyny na vodním toku.

V případě, že se dostanete do nebezpečné situace, je důležité v takových případech nezapomenout na vlastní bezpečí. Ze zachránce, který není sám ve zcela bezpečném postavení, se totiž velice snadno stane další oběť. V takové situaci je lepší rychle zavolat tísňovou linku a držet se instrukcí operátorů a záchranu nechat na přivolaných profesionálech. 

Více v přiloženém letáku ve fotogalerii níže.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy