Hlodavčí trus v restauracích: SZPI varuje a slibuje přísné kontroly

SZPI zaznamenala výrazný nárůst případů uzavírání gastronomických provozů kvůli špatné hygieně. V podniku Studánecký medvěd našli hlodavčí trus. Nedostatky často odstraněny během dnů. Např. provoz Rohlenka uzavřen a po 2 dnech znovu otevřen.


Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos zaznamenala výrazný nárůst případů, kdy musela z důvodu nevyhovujících hygienických podmínek přikročit k uzavření téměř třiceti gastronomických provozů napříč Českou republikou. Jedním z nejvýraznějších nedávných případů byl liberecký podnik Studánecký medvěd, kde inspektoři objevili znečištění způsobené hlodavčím trusem a rovněž špatně skladované potraviny.

Podle mluvčího SZPI, za nechutnými nálezy zpravidla stojí nesprávná práce s potravinami a absence základních hygienických pravidel. Inspekce však upozorňuje, že většina zjištěných nedostatků bývá provozovateli odstraněna během několika dnů, což jim umožňuje obnovit činnost v poměrně krátkém čase.

Například restauraci v motorestu Rohlenka na dálnici D1 inspektoři uzavřeli ve středu, ale již v pátek tam obsluhovali nové hosty. Tento případě demonstruje efektivnost a rychlost, s jakou se provozovatelé staví k překonávání hygienických výzev poté, co jsou informováni o jejich existenci.

Navzdory tomu, že se inspekce zaměřuje na důslednou kontrolu, mnoho provozovatelů stále podceňuje význam hygienických předpisů. SZPI varuje, že nedostatečné hygienické normy nejsou pouze nebezpečné pro zdraví návštěvníků, ale také podkopávají důvěru veřejnosti vůči celému sektoru pohostinství. Proto inspekce plánuje pokračovat v důkladných kontrolách, aby zajistila bezpečí spotřebitelům po celé republice.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy