Měření hluku v okolí dolu Turów v roce 2023 prokázalo překročení limitní hodnoty

Měření hluku v okolí dolu Turów v roce 2023 prokázalo překročení limitní hodnoty LAeq,1h = 40 dB ve třech případech. Celkové dlouhodobé hodnoty však limit nepřekračují. Měření pokračuje i v roce 2024 pro ochranu obyvatel a životního prostředí.


V loňském roce pokračovala měření hluku v okolí dolu Turów, která provedl Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. Nově zveřejněná závěrečná zpráva o hluku za rok 2023 uvádí, že během roku proběhlo celkem pět týdenních měření mezi 22. hodinou až 6. hodinou ráno. Byly vyhodnocovány akustické veličiny ekvivalentní hladiny akustického tlaku A, LAeq,T, a procentní hladiny LA10, LA90, LA99.

Ve zprávě je také zdůrazněno, že hodnocení zahrnovalo časové intervaly měření s nejmenším, i když nenulovým, rušením zdroji hluku pozadí. S ohledem na mezivládní jednání s polskou stranou byla jako hlavní kritérium hodnocení zvolena veličina LAeq,1h, jejíž hygienický limit je upraven českým právním předpisem, nařízením vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku.

Závěrečná zpráva uvádí, že došlo k prokazatelnému překročení limitní hodnoty LAeq,1h = 40 dB ve třech případech během 1. a 4. kola monitoringu. Celkové dlouhodobé hodnoty LAeq,T i LA90avg stanovené v blocích s nejmenším rušením však nepřekračují hodnotu 40 dB.

Tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu, Mgr. Filip Trdla, uvedl, že celá analýza je k dispozici jako příloha závěrečné zprávy na webových stránkách kraje. Zájemci si tak mohou podrobně prostudovat výsledky měření hluku v okolí dolu Turów za rok 2023.

S měřením hluku v okolí dolu Turów se pokračuje i v roce 2024, což ukazuje odhodlání kraje chránit obyvatelstvo před nepříznivými účinky hluku z dolu. Tato problematika má stále větší vliv jak na životní prostředí, tak na zdraví občanů, a je důležité dostatečně sledovat a hodnotit současný stav a případně přijímat další opatření.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy