Jablonecký boom sdílených kol

Služba sdílených kol v Jablonci nad Nisou rozšířila počet svých stanic o 9, na celkem 39. Celkový počet kol je 130, o 30 více než loni. Nové stanoviště byly vybrány na základě návrhů občanů. Financování projektu má překročit 1,75 milionu korun, částečně pokrytého dotací z Libereckého kraje.


Sdílená kola, oblíbená služba ve městech po celém světě, jsou letos v Jablonci nad Nisou k dispozici na celkem 39 stanovištích, což je nárůst o 9 stanic ve srovnání s loňským rokem. Nabídka k dispozici zahrnuje 130 kol, o 30 více než v předešlém roce. Mezi lokace, kde si bikerové mohou kolo půjčit, patří vlaková nádraží, městská hala, Mládí ve Mšeně, Jeronýmova na Šumavě, Vlaštovčí na Dolině i Petřínská ulice ve Vrkoslavicích.

Devět nových stanic bylo zřízeno na základě návrhů a připomínek od občanů, což ukazuje zapojení města a jeho obyvatel do tohoto projektu. Největším zájmem lidé jevili o zřízení stanovišť na sídlišti Šumava v blízkosti areálu firmy ABB v Chelčického ulici a ve Vrkoslavicích u Dělnického domu. Tato místa však dopravní inspektorát neschválil, protože jsou v těsné blízkosti křižovatek a nesplňují nezbytné podmínky pro účinné fungování stanice sdílených kol.

Co se týče financování tohoto projektu, Jana Fričová, mluvčí města, odhaduje, že celkové náklady na tuto službu by měly přesáhnout 1,75 milionu korun. Toto číslo by se mělo rozdělit do dvou částí, protože město podepsalo s firmou Next bike dvouletou smlouvu.

Část nákladů by měla pokrýt dotace z Libereckého kraje. Město může požádat maximálně o jeden milion korun, avšak celková výše dotace nesmí překročit 70% celkových nákladů. Fričová dále prozradila, že Jablonec by měl o tuto dotaci požádat i v příštím roce.

Jednou z položek nákladů je také platba za prvních 15 minut jízdy, které jsou pro uživatele zdarma. Za dalších 30 minut jízdy uživatelé zaplatí 25 korun. Sdílená kola tak nabízejí efektivní a cenově dostupný způsob dopravy pro obyvatele Jablonce nad Nisou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy