Klub Na Rampě v Jablonci končí po 28 letech kvůli potížím

Klub Na Rampě v Jablonci nad Nisou, významné kulturní místo, se po 28 letech možná definitivně uzavírá kvůli nízké návštěvnosti, finančním ztrátám a problémům s městem. Provozovatelé čelili také nutnosti oprav a vysokým nákladům na energie.


Na české hudební scéně by se jen těžko hledala kapela nebo interpreti, kteří by na zdejších prknech nestáli. Klub Na Rampě, známý jablonecký podnik sídlící v prostorách Eurocentra, se po 28 letech možná definitivně loučí. Tento významný klub se během svých let stal místem, kde vystupovaly stovky českých i zahraničních kapel a interpretů, ačkoli čelí důvodům, které vedou k jeho uzavření.

Značný pokles návštěvnosti, finanční ztráty a nesrovnalosti s městem jsou hlavními faktory, které přispěly k této situaci. Podnik se dlouhodobě potýkal s nižší návštěvností, což ještě zhoršil vliv covidové pandemie. Navíc, provozovatelé klubu Sundisk se museli potýkat s nutností oprav a inovací, o které opakovaně žádali majitele budovy, město Jablonec nad Nisou.

„Po každém tání sněhu zatéká do sálu, což poškozuje techniku i způsobuje nefunkčnost promočené tepelné izolace a velké tepelné ztráty,“ uvedl Martin Bauer mladší, jednatel společnosti Sundisk. Dále dodal, že vysoké náklady na energie a nevyhovující systém vytápění a vzduchotechniky představují další problémy. Nedávné problémy v komunikaci s pronajímatelem objektu rovněž přispěly k rozhodnutí ukončit provoz.

Vedení města Jablonec nad Nisou o problémech klubu nebylo dočasně informováno. Náměstkyně Lenka Opočenská vyjádřila překvapení nad uzavřením klubu a uvedla, že věc je velmi čerstvá, a proto prosí o strpení. „Přejeme si, aby klub fungoval, i když si uvědomujeme, že dnešní doba těmto klubům příliš nepřeje,“ dodala Opočenská.

Založený v roce 1996 Romanem Rákosníkem, Klub Na Rampě si získal reputaci díky svému pestrému programu, který oslovoval široké spektrum návštěvníků napříč kulturou i generacemi. Od roku 2006 je Klub Na Rampě součástí jabloneckého Eurocentra, kde působil i po svém vzniku po rekonstrukci od roku 1996 do roku 2002.

Bauerovi nyní podle svých slov podali výpověď z pronájmu. Ve zbývajících dvou a půl měsících plánují nabitý program, který nabídne průřez tím nejoblíbenějším z historie klubu. Závěr provozu bude korunován finálním „mejdanem“ 30. listopadu.

I když nyní končí významná etapa Klubu Na Rampě, jeho vedení možnosti pokračování zcela nevyloučilo. „Kvalitní značku nechceme po 28 letech definitivně pohřbít, možná se v budoucnu objeví nápad, jak ji obnovit,“ uvedl Martin Bauer. „Mají teď město prostor, aby se zastavilo, zamyslelo a provedlo potřebnou rekonstrukci,“ dodal na závěr.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy