Lanovka Ještěd: Vyšetřování pokračuje, obvinění zrušena

Liberecký státní zástupce zastavil trestní stíhání Českých drah kvůli říjnové havárii lanovky na Ještědu. Vyšetřování se nyní zaměřuje na tři osoby podezřelé z obecného ohrožení z nedbalosti. České dráhy nadále spolupracují se vyšetřovateli.


Liberecký okresní státní zástupce zastavil trestní stíhání Českých drah v souvislosti s říjnovou havárií lanovky na Ještědu, při které zahynul průvodčí. Vyšetřování se nyní zaměřuje na tři fyzické osoby podezřelé z obecného ohrožení z nedbalosti, kterým hrozí za své jednání trest v rozmezí tří až osmi let.

Významným krokem v probíhajícím vyšetřování se tak stalo rozhodnutí náměstka okresní státní zástupkyně v Liberci Kamila Létra, které vítají zástupci Českých drah. Dle Petra Čuříhlavského, mluvčího ČD, společnost pokračuje ve spolupráci s vyšetřovateli a poskytuje jim veškerou podporu. Současné odstavení Českých drah z vyšetřování nicméně neznamená konec případu. Jak zdůraznil Létr, vyšetřování bude pokračovat a dále bude sbírat důkazy.

Ke stížnostem proti usnesení o zahájení trestního stíhání se připojili všichni obvinění. Zástupce státního zástupce zamítl tři stížnosti fyzických osob jako nedůvodné, v jednom případě však stížnosti vyhověl a trestní stíhání dané osoby zrušil. Stejný osud potkal i stížnost podanou právnickou osobou - České dráhy.

K obvinění tří fyzických osob došlo na základě jejich nedbalosti při plnění povinností vyplývajících z jejich zaměstnání a funkcí, které měly zodpovědnost za provoz lanovky na Ještědu. Hlavním problémem bylo porušení předpisů a technické dokumentace, které stanovily podmínky pro provoz lanové dráhy.

Podle předpokladů státního zástupce bude vyšetřování pokračovat ještě několik měsíců. Připomeňme, že ve zmíněné havárii z října 2021 se přetrhlo tažné lano lanovky, která následně zřítila jednu ze svých kabin. Zde zahynul průvodčí, zatímco druhá kabina s 13 cestujícími zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Hasiči museli cestující evakuovat z kabiny po aktivaci záchranné brzdy průvodčím.

Lanovka na Ještědu se stala symbolem regionu, jelikož byla uvedena do provozu v roce 1933. Před tragickou nehodou působila téměř 90 let bez vad, s přepravou až čtvrt milionu cestujících ročně. V historii dosud došlo k jednomu přetržení lana, a to v roce 1944, tehdy však byl systém jiný, s dvojicí tažných lan a nehoda tak nedopadla s tak závažnými následky. Zařízení prošlo následně rekonstrukcí v 70. letech minulého století, přičemž došlo k úpravě systému jištění, na kterém se podepsaly změny v technické dokumentaci.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy