Liberec chystá nákup historické nemovitosti

Město Liberec plánuje koupit nemovitost ze 16. století, která slouží jako centrum animovaného filmového festivalu. Ačkoli přesná cena nebyla zveřejněna, bude zaplacena ve třech splátkách během následujících let. Primátor ujistil, že koupě nebude na úkor dalších plánů města.


Město plánuje zakoupit památkově chráněnou nemovitost z 16. století za několik desítek milionů korun, ale přesnou částku zatím nechce zveřejnit. Stručný komentář naléhavého vlastníka provádí stále ČTK. Podle náměstka existují různé možnosti využití zámku. Po prodejních podmínkách se městská rada domluvila s soukromým majitelem v úterý, kdy začal sedmidenní mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm v Liberci, pro který je zámek centrem dění.

'Zatím nechceme zveřejňovat kupní cenu, protože čekáme na oficiální nabídku. Pokud se však podaří uzavřít dohodu, červnové zasedání rady rozhodne o tom, že při podpisu smlouvy bude zaplaceno 50% kupní ceny, v příštím roce 37,5% a v dalším roce zbylých 12,5% kupní ceny,' řekl náměstek Lenert.

Primátor Jaroslav Zámečník, (Starostové pro Liberecký kraj), řekl novinářům, že koupě zámku nebude na úkor žádných dalších plánovaných městských investic. 'Na tento rok (první splátku) jsme rozpočtovali tak, že půjde z vylepšených hospodářských výsledků. To znamená z peněz, které jsme ušetřili nebo nám zůstaly z přebytku minulého roku,' uvedl primátor.

Zámek ve středu města je jednou z nejstarších budov ve sto tisícovém městě. V minulosti sloužil nejen jako šlechtické sídlo, ale také jako soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků, vysoká škola a v době své největší slávy byla tam jedna z nejrozsáhlejších expozic skla na světě od Skloexportu. V současnosti je zámek většinu roku prázdný.

V posledních letech se o jeho možné převzetí městem diskutovalo. Před sedmi lety radnice odhadla cenu za zámek na 60 až 100 milionů korun. Lenert dnes uvedl, že dojednaná cena je o 20 procent nižší, než byly odhady. Podle něj existuje množství scénářů pro využití zámku.

'Očekáváme, že tam bude stále fungovat Anifilm, který se ukázal jako velmi populární. Všichni vidíme ve městě, že je návštěvnost velmi vysoká, a my budeme určitě spolupracovat s Anifilmem, ať už bude sídlit na zámku nebo budeme muset hledat jiné prostory,' nastínil Lenert. Město již dříve signalizovalo, že zámek by částečně mohl využívat i městská základní umělecká škola, která potřebuje další prostory. Lenert také naznačil, že další variantou je přesunout tam úředníky z soukromé budovy S Toweru, kterou má město pronajatou.

Pořadatelé Anifilmu zvažovali dlouhodobé využití zámku a chtěli by zde rozšířit své aktivity po celý rok. 'Byli bychom rádi, kdyby Liberečané začali opět chodit do zámku, protože mám pocit, že je to trochu bolavé místo města. V budoucnu bychom byli rádi, kdyby se zámek stal centrem, které by se přetvořilo v Dům animace,' vyjádřil se v minulosti ředitel festivalu Tomáš Rychecký.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy