Liberec plánuje historický zámek využít pro úřady a kulturu

Liberec zvažuje využití historického zámku, který plánuje koupit za 80 milionů korun od společnosti Ústí Development. Plánují tam umístit úřady, kulturní akce či zájmové organizace. Diskuze o odkupu zámku začaly již před několika lety.


Záměr kolem libereckého zámku, který se diskutuje již delší dobu, nabírá konkrétní obrysy. Podle náměstka primátora pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti Adama Lenerta město uvažuje o několika scénářích smysluplného využití tohoto historického objektu. "S Kanceláří architektury města jsme projednávali možnosti rekonstrukce a výpočet nákladů," uvedl Lenert. Mezi možnými využitími se zmiňuje kanceláře pro úřady, konání kulturních akcí nebo sídlo zájmových organizací, jako je například Anifilm nebo ZUŠ.

Na stole města leží oficiální nabídka na odkup zámku od současného vlastníka, společnosti Ústí Development ze skupiny MEI. Cena za historickou budovu činí 80 milionů korun, dalším milionem město zaplatí za vybavení. Transakce bude rozložena do tří ročních splátek: letos město uhradí 40 milionů, příští rok 30 milionů a v posledním roce zbylých 11 milionů korun.

Liberecký zámek, sestávající ze starého Redernského a Nosticova křídla a Nového zámku, má dlouhou historii sahající až do 16. století. Požár v roce 1615 zničil většinu budovy s výjimkou zámecké kaple, poté byl zámek znovu vystavěn. Svoji klasicistní podobu získal v 18. století. Po druhé světové válce měl zámek různá využití, patřil Státním lesům a následně Vysoké škole strojnictví a textilnictví. V 80. letech ho získal Skloexport, po jeho krachu jej zakoupila současná vlastnická skupina MEI za necelých 60 milionů korun.

Podle Petra Freiwilliga z Národního památkového ústavu je liberecký zámek mimořádně cenou stavbou pro historii města. "I přes rozsáhlé zásahy v období 80. let si uchoval mnoho kulturně-historických hodnot," řekl Freiwillig. Spojení úředních funkcí, vzdělávání a muzejní činnosti považuje za obvyklé a osvědčené, jako je tomu například v Benátkách nad Jizerou.

Myšlenka na odkup zámku není nová. Již před několika lety ji přinesl bývalý primátor Jan Korytář. Hodnota zámku tehdy přesahovala 100 milionů korun a Korytář navrhoval jeho koupi na splátky nebo pomocí úvěru. Plánoval zde vytvořit turistické lákadlo prezentující česko-německou minulost města. Nicméně zastupitelstvo, ani občané, kteří se dostavili k referendu v malém počtu, jeho návrh neakceptovali.

"Je to malá satisfakce. Těší mě, že město památku koupí, protože jde o důležitý objekt v centru města, který může mít skvělé využití," uvedl bývalý primátor Jan Korytář. Dodal však, že zámek by mohl být turistickým magnetem, který by přispěl k oživení centra města, namísto aby sloužil k přesunu úředníků.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy