Liberecké koupaliště je čisté, Mácháč je na to hůře

Hygienická stanice v Libereckém kraji pravidelně kontroluje kvalitu vody v přírodních koupalištích, každých 28 dní. Vzorky jsou analyzovány na mikrobiologii, chlorofyl, sinice a průhlednost. Voda je čistá a vhodná ke koupání kromě Máchova jezera.


Hygienická stanice v Libereckém kraji pravidelně kontroluje kvalitu vody v přírodních koupalištích, která nejsou pod správou provozovatelů. „Kontroly vody provádíme každých osmadvacet dnů,“ uvedla ředitelka Jana Loosová před začátkem posledního měření.

Stanice odebírá vzorky vody a analyzuje je z hlediska mikrobiologie, množství chlorofylu, přítomnosti sinic, průhlednosti vody a celkového stavu koupaliště. „Na výsledky testů budeme muset počkat do pátku, ale předběžné výsledky naznačují, že voda je čistá a vhodná ke koupání, což potvrzuje i její průhlednost a absence zápachu,“ dodala Loosová.

V jablonecké přehradě se kvalita vody zhoršuje jen zřídka. „Poslední větší problémy jsme měli v roce 2018, ale i tehdy jsme vodu označili za nevhodnou ke koupání až na konci sezóny,“ řekla ředitelka.

Při měření se rovněž zjistilo, že teplota vody je nižší než devatenáct stupňů. „Momentálně dosahuje teplota vody 18,6 stupňů,“ informoval Ondřej Kovář, který měl na starosti odběr vzorků. Navzdory chladnější vodě se během měření našlo několik odvážných plavců.

Pozor na Máchovo jezero

V současné době je v Libereckém kraji voda vhodná ke koupání ve všech nádržích s výjimkou Máchova jezera. „Zhoršenou kvalitu vody zaznamenáváme pouze u Máchova jezera, což by mohlo být nebezpečné pro citlivé jedince. Ze zkušenosti víme, že ke zlepšení situace dochází koncem května,“ informovala Loosová.

Loosová upozornila, že počasí má velký vliv na kvalitu vody. Například přívalové deště mohou výrazně přispět k růstu sinic, což není pro kvalitu vody příznivé. „S lepšími podmínkami se kvalita vody zlepší a na semaforu bude koupání označeno zeleně,“ uzavřela ředitelka.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy