Návrat černého kašle: Vakcíny opět k dispozici

Vakcíny proti černému kašli jsou opět dostupné, poté co se objevil nedostatek kvůli zvýšenému počtu pacientů s touto nemocí. Ministerstvo zdravotnictví zajišťuje dostatek vakcín pro všechny zájemce o očkování a očekává dodávky z Velké Británie.


V posledních týdnech došlo k výskytu zvýšeného počtu pacientů s černým kašlem, což vedlo k obrovské poptávce po vakcínách proti této nemoci. Ministerstvo zdravotnictví nyní oznamuje, že bude dostatek vakcín pro všechny, kteří mají zájem o očkování.

Za leden a únor lékaři zaznamenali téměř 1 700 případů černého kašle, což je čtyřikrát více než za celý loňský rok. Praktičtí lékaři potvrzují, že zájem o vakcíny roste. Nejvíce mají zájem o očkování těhotné ženy a starší populace.

Případů černého kašle je nejvíce na jihu Čech, kde čísla stále rostou. Hygienici v týdnu evidovali dalších 139 pacientů, od začátku roku je v kraji 496 případů. Počty nemocných rostou i v dalších regionech, jako je Středočeský kraj a Královéhradecký kraj.

Ministerstvo zdravotnictví informuje, že další vakcíny proti černému kašli budou k dispozici v nejbližších týdnech. Lékaři budou moci objednávat i vakcíny pro dospělé. Vakcín je dostatek, ministerstvo jich mám kolem 70 000, další desítky tisíc přijdou v nejbližších týdnech.

Ministerstvo také očekává dodávku vakcín z Velké Británie. Lékaři budou mít možnost objednávat od distributora Avenier. Ivo Procházka z jihomoravského Sdružení praktických lékařů potvrzuje: „Skutečně už se nám po sedmé hodině ráno podařilo deset vakcín objednat na příští týden na středu.“

Česká vakcinologická společnost doporučuje v dospělosti přeočkování proti černému kašli, které je součástí trojkombinace vakcíny proti záškrtu, černému kašli a tetanu. Další příležitost k očkování je ve 25. roce věku při přeočkování proti tetanu.

Černý kašel a záškrt jsou léčitelné nemoci, které se však v Česku díky povinnému očkování prakticky nevyskytovaly. Díky tomuto očkování však dochází k postupnému slábnutí imunity, což zvýšilo potřebu přeočkování v dospělosti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy