Nová autobusová linka na Ještěd po tragické havárii lanovky

Turistické autobusy na Ještěd vyjedou v červnu a nahradí nefunkční lanovku. Projekt s odhadovanými náklady 2,8 milionu korun řeší dopravu na vrchol zatímco probíhají jednání o obnově lanovky.


Rozhodnutí kraje vyřešit dopravu na Ještěd pomocí turistických autobusů začíná nabírat na realitě. Náměstek hejtmana Jan Svitík ve středu potvrdil, že práce na tomto projektu již začaly. Odhadované náklady na tento krok, který následuje po tragické havárii lanovky v říjnu 2021, činí 2,8 milionu korun.

'Ladíme jízdní a jízdní řády, jsme na to připraveni, připraven je i dopravce a autobusy, protože to musí být kratší autobusy. Až provoz asi ukáže, jak se tam s tím vypořádáme, asi to nebude úplně jednoduché,' uvedl Svitík. Obavy vyjádřil zejména z náročnosti průjezdu skálami a z potenciálního velkého množství motoristů, kteří budou chtít dojet co nejvýše.

Plány na zavedení autobusové dopravy na Ještěd se datují ještě dříve, v létě předloni. Ale rekonstrukce silnice, která vyžadovala semaforovou regulaci a vedla k vytvoření kolon, donutila kraj odložit plány. Turisté se tedy od havárie lanovky na Ještěd mohli dostat pouze pěšky nebo osobními vozy.

Situaci však změnilo spuštění sedačkové lanovky Skalka v dubnu. Od května bude lanovka jezdit i v pátky a o svátcích, což by mělo turisty vozit až do července a srpna. Lanovka Ještěd je mimo provoz od října 2021, kdy došlo k nehodě se smrtelnými následky po přetržení tažného lana.

Liberec nyní jedná s Českými drahami o převzetí pozemků a budov lanovky. Náklady na obnovu lanové dráhy se odhadují podle systému a rozsahu na 290 až 500 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy