Nová záchranná základna v Jablonci: Kraj žádá o dotaci z EU!

Návrh na stavbu výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK) v Jablonci nad Nisou získává reálné obrysy. Krajškí radní schválili spolufinancování a předfinancování projektu, odhad nákladů je celkem 156,7 milionu korun.


Návrh na výstavbu výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK) v Jablonci nad Nisou získává reálné obrysy. Krajští radní schválili závazek spolufinancování a předfinancování projektu, a kraj předloží žádost o dotaci z evropských zdrojů. V rámci 12. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027 by měl kraj získat finanční prostředky na rozšíření své záchranné kapacity. Stavba by měla začít letos v srpnu a dokončit se do konce roku 2025.

Projekt výstavby výjezdové základny v Jablonci nad Nisou zahrnuje vybudování budovy s plnohodnotným záložním operačním střediskem ZZS LK a prostory pro výjezdové skupiny záchranářů. Celkové náklady na stavbu a vybavení činí 156.727.340 korun včetně DPH, z čehož samotná stavba stojí 93,2 milionu korun. Radní pro resort zdravotnictví, Vladimír Richter, zdůraznil důležitost projektu pro zajištění zdravotní péče v regionu: „Jsem rád, že pokračujeme výstavbách výjezdových stanic pro naše krajské záchranáře. Zajištění zdravotní péče je jednou z našich priorit. Proto je nezbytné zajistit moderní podmínky zejména pro ty, kteří se o zdraví a životy občanů starají.'

Základna v Jablonci nad Nisou bude rozdělena do tří podlaží. Ve třetím podlaží vzniknou prostory pro záložní operační středisko ZZS LK, zatímco první a druhé patro budou určeny pro výjezdové skupiny záchranářů. „V současné době se skládají z jedné lékařské posádky v systému rendez-vous, dvou posádek rychlé zdravotnické pomoci a jedné posádky rychlé zdravotnické pomoci, která se věnuje výhradně transportům pacientů mezi nemocnicemi. Nový projekt přinese pracoviště pro jednoho lékaře, tři zdravotnické záchranáře, tři řidiče záchranáře a dle potřeby místo až pro 6 dispečerů zdravotnického operačního střediska,” doplnil Richter.

V případě potřeby bude záložní operační středisko v Jablonci nad Nisou vybaveno veškerou IT a komunikační technikou potřebnou k zajištění základní zdravotnické přednemocniční péče. Tato záložní základna tak může být zcela nezávislá na primárním operačním středisku, které se nyní nachází v liberecké ulici Klášterní.

Kraj očekává získání 85 % způsobilých výdajů projektu, což by mělo činit zhruba 76 milionů korun včetně DPH. Radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova, Jiří Ulvr, řekl: „Projektovou žádost k výstavbě výjezdové základny a záložního operačního střediska v Jablonci nad Nisou předložíme konkrétně do 12. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027.'

Projekt v Jablonci nad Nisou je posledním z celé série rozšíření kapacity ZZS LK v regionu. Další realizované a plánované projekty výjezdových stanic v Libereckém kraji zahrnují výstavbu v Rokytnici nad Jizerou, rekonstrukci a přístavbu liberecké základny, stavbu základen ve Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Semilech, a integrovaného výjezdového centra v Turnově.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy