Nový hřbitov v Ralsku

Ralsko bude mít konečně vlastní hřbitov. Po několika letech plánování a příprav začala výstavba, která si vyžádá více než 23 milionů korun. Hřbitov bude mít 153 míst pro nalezení, kolumbárium pro urny a budovu pro hrobaře.


Podle Miloslava Témy, starosty Ralska, by mělo mít každé město svůj hřbitov. Tento názor vyplývá z jeho praktické zkušenosti, kdy obyvatelé Ralska byli nuceni pohřbívat své blízké v Mimoni a Bělé pod Bezdězem, kde ale neustále docházela kapacita. 'Následně jsme byli vyzváni, abychom buď přispěli k jejich rozšiřování, nebo vybudovali svůj vlastní hřbitov,' vysvětluje Téma.

Myšlenka vlastního hřbitova v Ralsku není nová. Již v roce 2014 původní vedení města plánovalo jeho výstavbu. 'Převzali jsme tehdejší projekt a aktualizovali ceny,' dodává starosta. Věci se pak začaly rychle hýbat. Na území v Krušovodech, podél silnice na Bělou pod Bezdězem, začala příprava terénu pro nový hřbitov.

'Podle historických pramenů zde v době Sudet stával hřbitov,' zmíní Téma zajímavý fakt o zvolené lokalitě. Popisuje také plánovanou strukturu nového místa posledního odpočinku. 'Ve první fázi vznikne 153 míst pro uložení ostatků v rakvi a kolumbárium pro urny. V druhé etapě budeme přidávat další místa, včetně rozptylových ploch,' říká Téma.

Na hřbitově také má vyrůst operativní budova, dlouhá hřbitovní zeď z pálených cihel, chodník, několik parkovacích míst a lavičky pro návštěvníky. Celkové náklady na výstavbu by měly dosáhnout více než 23 milionů korun. 'Nicméně nejdříve budeme realizovat první fázi, která vyjde na 12 milionů korun. V průběhu příštích pěti let se rozhodneme, zda zahájíme i druhou fázi. Na tu bychom rádi získali dotace,' popisuje Téma.

Takto nadcházející hřbitov v Ralsku bude ležet u výpadovky na Bělou pod Bezdězem. Městské technické služby budou mít na starosti jeho správu. 'Měli bychom tam vytvořit nové pracovní místo hrobníka. Nejspíše vypíšeme inzerát, protože zatím nemáme nikoho vybraného,' dodává Téma.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy