Nový radar v Liberci: 14 tisíc přestupků za měsíc

Nový rychlostní radar v Liberci zaznamenal v průběhu měsíce 14 tisíc přestupků, což je vysoký počet porušení pravidel rychlosti. Několik lidí již bylo postiženo zákazem řízení. Někteří řidiči zpochybňují nastavení radaru. Radar pracuje bez varovné značky. Město plánuje instalovat další radary.


Nově instalovaný rychlostní radar v Liberci zaznamenal v průběhu jednoho měsíce až čtrnáct tisíc přestupků. To představuje nečekaně vysoký počet porušení pravidel rychlostní kontroly v prvním sledovaném úseku ve městě, který je monitorován dvěma zařízeními.

Pavel Rychetský, vedoucí magistrátního odboru Dopravně správních agend, uvedl, že tato čísla jsou překvapivá:„Takové číslo jsem opravdu nečekal, nemile mě to překvapilo“. Současně potvrdil, že je tam zhruba deset případů, které jsou na zákaz řízení.

Místní obyvatel Tomáš Procházka popsala zlepšení situace po instalaci radaru, 'Teď se to zlepšilo stoprocentně.“ Jiný řidič, Petr Macaj, se však cítí poškozen radarem, jelikož během jednoho měsíce nasbíral celkem osm pokut za překročení rychlosti od 51 do 57 km/h. Tyto pokuty mu budou stát čtyři tisíce korun.

Další řidič, Jan Tarabec, zpochybnil nastavení radaru, protože ho pro jízdu rychlostí 51 km/h stíhá pokuta. Své rozčarování vyjádřil slovy: „Mně vadí, že se doopravdy vymáhá po lidech 51 kilometrů v hodině. Jsem si vědom toho, že mě to pravděpodobně bude stát více peněz, než kdybych zaplatil tu standardní pokutu.“

Liberecký radar pracuje bez jakékoliv upozorňující značky a je v tuto chvíli jediným ve městě. Nejbližší srovnatelné zařízení se nachází v Bedřichově a bylo uvedeno do provozu v říjnu. V prvním měsíci tam došlo k 820 přestupkům, a v lednu to bylo již jen 163.

Radanová situace v Liberci se nyní stabilizuje, počet porušení již tak rychle neroste. Přesto se magistrát chystá instalovat další radary na třech vybraných místech ve městě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy