Občané ve Stráži pod Ralskem jsou proti průmyslové zóně

Občané Stráže pod Ralskem protestují proti plánované výstavbě průmyslové zóny společnosti Derventare kvůli obavám z nárůstu dopravy a zhoršení životního prostředí. Městští zastupitelé projekt podporují pro tvorbu nových pracovních míst.


Lidé ve Stráži pod Ralskem se staví proti výstavbě nové průmyslové zóny, kterou plánuje společnost Derventare. Obyvatelé z regionů Hamr, Mimoň a Jablonné vyjadřují obavy z možného zvýšení dopravní zátěže a potenciálního zhoršení životního prostředí. Na druhé straně zastupitelstvo města projekt podporuje s argumentem tvorby nových pracovních míst a revitalizace dlouho nevyužité plochy.

Petice proti výstavbě didálu svůj odpor především tím, že označují celý projekt za přehnaně velkolepý. Zvláštní obavy se týkají velikosti a výšky budov a nárůstu dopravní zátěže. Navzdory těmto obavám městští zastupitelé projekt podporují a uvádějí, že nová průmyslová zóna vytvoří kolem dvou tisíc nových pracovních míst.

Derventare své záměry obhajuje tvrzením, že areál bude udržitelný. Firma plánuje vytvořit areál s vlastní fotovoltaikou a dalšími soběstačnými energetickými řešeními, což by mělo přispět k ochraně životního prostředí. Město omezilo možnosti provozu na těžký, prašný, hlučný či chemický průmysl.

Problematika velkých průmyslových zón vzbuzuje negativní emoce i ve dalších částech Libereckého kraje, konkrétně v Jeřmanicích a Rádle na Liberecku. V těchto oblastech došlo k výstavbě průmyslových hal, které se setkaly se stejnými obavami ze strany místních obyvatel, přestože jejich rozměry jsou menší než plánovaný areál ve Stráži.

Podobné situace ukazují na nutnost důkladného zvážení všech aspektů průmyslových staveb, včetně jejich potenciálních dopadů na místní komunity a životní prostředí. Zároveň však ukazují na potřebu balancování mezi ekonomickým rozvojem podporovaným vytvářením nových pracovních míst a ochranou přírodního prostředí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy