Opatření "Bezpečně u vody" pokračuje na Máchově jezeře

KRAJ - Policisté dohlíželi na turisty v  jedné z nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí a kontrolovali nejen bezpečnost na vodních plochách, ale i v přilehlých kempech.


Opatření "Bezpečně u vody" pokračuje na Máchově jezeře

KRAJ - Policisté dohlíželi na turisty v  jedné z nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí a kontrolovali nejen bezpečnost na vodních plochách, ale i v přilehlých kempech. 

Máchovo jezero je každoročně vyhledáváno velkým množstvím turistů nejen z České republiky. Je zde mnoho příležítostí jak zde strávit příjemný dovolenkový čas nejen u vody, ale tato oblast nabízí také kromě sportovních aktivit mnoho jiných možností.

V průběhu měsíce června spustila Policie ČR jako každoročně preventivně bezpečnostní opatření zaměřené na bezpečnost v okolí vodních ploch a v rekreačních areálech. Akce "Bezpečně u vody" potrvá až do konce září.

Policisté navštěvují rekreační areály a informují občany o zásadách osobního bezpečí při rekreaci u vody, připomínají i dodržování pravidel silničního provozu, kontrolují zákaz požívání alkoholu a také upozorňují na úskalí zajištění majetku při pobytu u vody a v samotných kempech.

Dnes se policisté v Libereckém kraji zaměřili na oblast Máchova jezera na Doksku. Nejen že se věnovali zejména návštěvníkům kempů a pláží, ale také dohlíželi s policejním člunem na dění přímo na samotné vodní ploše. Zde se zaměřovali na nevhodné chování na šlapadlech či jiných plavidlech a také některé plavce, kteří se vydali do míst, kam je to zakázáno a kde je to pro ně nebezpečné.

Do akce policisté nasadili i svůj motorový člun, který zapojují právě v případech, kdy je třeba co nejrychleji reagovat na vzniklou událost. Tou může být právě pohřešování osob či jejich tonutí. Policisté taktéž často řeší i situace, kdy se rekreanti snaží vylézt na ostrůvek, jež tvoří součást vodní plochy. Na ten je však přístup zakázán, neboť se jedná o chráněnou krajinnou oblast. Práce těchto kolegů je však velmi různorodá, a tak není výjimkou, že řeší i případy osob, jež přecení své síly a v určitém bodu jezera zjistí, že již nemají dostatek sil ani pro pokračování v původním plaveckém záměru, ani k návratu do bodu, odkud vyplavali.

Dnes policisté pomáhali jedné posádce plavidla, které vypověděl na vodní ploše motor. Té pomohli dopravit se v bezpečí ke břehu. Nechyběly ani veselé momenty, kdy se někteří malí účastníci na plavidlech chtěli vyfotografovat s policisty přímo na policejním člunu. Policisté rodičům doporučovali, aby ti nejmenší měli na plavidlech plovací vesty.

Návštěvníkům kempů a pláží rozdávali policisté z oddělení tisku a prevence společně s pořádkovými policisty informační letáčky s preventivními radami, jak si ochránit své věci při pobytu v kempu či u vody a také jak se chovat, aby nedošlo k jejich újmě na zdraví a životě a jejich dovolená či pobyt u vody byl tak bez starostí a nepříjemných zážitků. Rozdávali jim také drobné dárky v podobě jednorázových orientačních alkotestrů, nealko piva, jednorázové náplasti, relfexní pásky a dětem reflexní předměty a různé omalovánky, křížovky, postřehové hry, vše s policejní temetikou a preventivním zaměřením.

Tato akce byla letos u Máchova jezera již v pořadí druhá. S policisty se mohli návštěvníci této velmi navštěvované rekreační oblasti setkat již v v polovině července. V podobných akcích budou policisté v průběhu léta pokračovat, a to i v okolí jiných vodních ploch Libereckého kraje.

9. 8. 2024
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy