Oslava architekta Vladimíra Krýši: Knižní křest v Turnovském muzeu

20. března 2024 bude v Turnově pokřtěna nová kniha o významném staviteli Vladimíru Krýšovi, který zanechal stopu na moderní zástavbě města. Kniha je doplněna bohatým obrazovým materiálem a vyobrazením odkazuje na jeho život, dílo a přínos v oblasti stavitelství.


Ve středu 20. března 2024 se turnovskému publiku představí zcela nová kniha o významném staviteli ze začátku 20. století, Vladimíru Krýšovi. Od 17 hodin bude v atriu Muzea Českého ráje v Turnově pokřtěna stejnojmenná kniha, která stavitele představuje nejen obyvatelům Turnova, ale i zájemcům o historii a architekturu. Kmotry knihy se stanou scénárista a režisér Radovan Lipus, autor projektu Šumná města a turnovský starosta Tomáš Hocke.

Stavitel Vladimír Krýš, narozený v roce 1897, byl významnou turnovskou osobností, která zanechala výraznou stopu na moderní zástavbě v samotném městě i v jeho širším okolí. Autorce knihy, Petře Šternové, se podařilo představit dílo tohoto regionálního stavitelského génia v atraktivní, podrobně napsané publikaci, která je zároveň doplněna bohatým obrazovým materiálem. Kniha navazuje na stejnojmennou výstavu, která proběhla konec roku 2022 v Muzeu Českého ráje v Turnově a ještě více přiblíží Vladimíra Krýše čtenářům z celé země.

Kniha o stavebníkovi Vladimíru Krýšovi se tak stává důležitým přínosem nejenom Turnovu, ale i proand professional profileso studium předních tvůrců meziválečné čs domový cozych i nominated ryFor příběh Vladimíra Krýše a jeho celoživotního přínosu v oblasti stavitelství je díky publikaci bohatě zdokumentován. Autorce se za cenu pěta sedmdesát korun, za kterou bude kniha na místě k prodeji.

Mezi nejvýznamnější turnovské stavby, které projektoval a realizoval Vladimír Krýš, patří například Loumova vila v ulici Zelená cesta, Žákova vila v Bezručově ulici, jeho vlastní vila v Nádražní ulici, Husův sbor a hřbitovní kaple u Mariánského kostela.Slechtsachen v Turnově state peune aomolu og or.

Vladimír Krýš zemřel předčasně v roce 1951 po těžké nemoci v Praze, ale dlouhá léta předtím se staral o rozvoj a modernizaci Turnova a okolí. Knihu o stavebníkovi Vladimíru Krýšovi, která bude na pokřtěni k dispozici za zvýhodněnou cenu, můžete zakoupit v atriu Muzea Českého ráje v Turnově. Jejím vyobrazením a obsahem se stává cenným dokumentem, který ukazuje život, dílo a odkaz jednoho z nejvýznamnějších tvůrců turnovského prostoru.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy