Pedagog odsouzený za zneužití vrací ocenění Pro Meritis

Bývalý pedagog Jablonce nad Nisou vrací ocenění Pro Meritis na žádost města po odsouzení za zneužití nezletilé. Vedení města se s ním dohodlo na vrácení ocenění bez nutnosti rozhodování zastupitelstva. Tímto město ukazuje důležitost morálních hodnot i u dříve oceněných osob.


Vedení Jablonce nad Nisou požádalo odsouzeného pedagoga, aby vrátil cenu Pro Meritis, kterou obdržel za zásluhy o rozvoj města. Původně mělo o odebrání ceny rozhodovat zastupitelstvo, ale primátor Miloš Vele (ODS) bod stáhl s tím, že se s pedagogem dohodl na vrácení ocenění.

Od roku 2011 uděluje Jablonec nad Nisou ocenění Pro Meritis osobnostem za vynikající umělecká díla, vědeckou, kulturní a sociální činnost nebo za obětavé pedagogické působení. Cenu získávají také za příkladné občanské činy a medaili k ocenění vytvořil akademický sochař a medailér Jiří Dostál.

Radnice obvykle předává tyto medaile na začátku roku. Mezi dosavadními laureáty jsou například zakladatel České mincovny Jan Vízek, architekt Karel Pelant nebo manželé Josef Václav a Jana Scheybalovi, kterým bylo ocenění uděleno in memoriam za celoživotní dílo zaměřené na uchování kulturního dědictví.

Bývalý sbormistr pěveckého sboru Základní umělecké školy v Jablonci nad Nisou Tomáš Pospíšil získal v minulosti dvě městská ocenění. V roce 2016 převzal cenu Gratias Tibi Ago za dlouholeté vytváření pozitivního obrazu města a práci v oblasti kultury. V roce 2019 obdržel cenu Pro Meritis za přínos v oblasti hudby, výchovy a vzdělávání.

Druhého ocenění, které bylo uděleno pěveckému sboru Iuventus, gaude!, se Pospíšil vracet nemusí, protože bylo uděleno sboru jako celku a ne jednotlivci.

Tímto krokem město vysílá jasný signál, že morální hodnoty a zásady nelze přehlížet ani u osobností, které v minulosti získaly uznání za své aktivity a přínos komunitě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy