Posilové vlaky z Liberce do Českého ráje během turistické sezony

Během turistické sezony zavedou České dráhy posilové spoje z Liberce do Českého ráje. Nová opatření reagují na rostoucí poptávku po kvalitním vlakovém spojení do tohoto populárního turistického cíle. Spolupráce s kraji a Českými drahami posílí ranní špičku vozidly a zlepší cestovní komfort cestujících za turistickými atrakcemi.


Sezónní turistická doprava na vzestupu: Během turistické sezony vyjedou z Liberce do Českého ráje posilové spoje Českých drah. Tato opatření jsou reakcí na stále rostoucí poptávku po kvalitním, pravidelném a frekventovaném vlakovém spojení mezi Libercem a populárním Českým rájem, který je často cílem školních výletů a turistických skupin.

Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy, uvedl, že školy obvykle plánují své výlety krátce po osmé hodině ranní, kdy začíná vyučování. V minulosti však vlaky z Liberce vyjížděly prakticky současně, což způsobovalo přetížení některých spojů směrem na Turnov. Proto se Liberecký kraj rozhodl ve spolupráci se společností KORID LK posílit ranní špičku vozidly Českých drah z frýdlantského provozního souboru.

Kraj dojednal se společností České dráhy zavedení posilového páru vlaků na trase Liberec – Turnov – Rovensko pod Troskami, čímž se ranní odjezdy z Liberce doplní na přibližně patnáctiminutový interval. Každé z tří navazujících vozidel bude mít jiný cíl – například přímé spojení z Liberce do hruboskalského skalního města nebo k hradu Trosky. V současnosti musí cestující v Turnově přestoupit.

V minulosti neexistoval smluvní vztah mezi Libercem a Turnovem. Objednávky spojů z Turnova do Rovenska pod Troskami zajišťoval Královéhradecký kraj, jehož smlouva neumožňuje rozšíření spojení o další vozidla a tratě. Podle Jana Svitáka bude s Českými drahami uzavřena smlouva na jeden rok přímým zadáním, což umožňuje zákon v případě podlimitního rozsahu výkonů.

Posilové spoje budou zajištěny v období od 13. května do 27. června letošního roku. Po tomto období bude provoz vyhodnocen a rozhodnuto, zda bude v dalších letech pokračovat. Tento krok by mohl přispět ke zvýšení pohodlí cestujících a zlepšení spojení mezi Libercem a turistickými atrakcemi Českého ráje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy