Povodňová ohrožení na Trutnovsku

Severovýchod Čech čelí významnému nárůstu hladiny řek kvůli intenzivnímu dešti. Nejvíce postiženou oblastí je Vestřev u řeky Labe. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje na možnost záplav v celém Královéhradeckém kraji, hladiny řek na Trutnovsku mohou dosáhnout druhého povodňového stupně.


Severovýchod Čech zaznamenal významný nárůst hladiny řek v důsledku intenzivního deště, který minulý týden postihl tuto oblast, což zvedlo hladiny některých vodních toků na druhý povodňový stupeň. V Trutnovsku došlo k několika případům povodňové aktivity, přičemž nejvíce zasažená oblast byla Vestřev u řeky Labe.

Nárůst hladiny řek postupoval směrem na severovýchod od Krkonoš až po Jizerské hory a Orlické hory. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dokonce upozornil na možnost záplav v celém Královéhradeckém kraji, s výjimkou severní části Náchodska. V průběhu pátku by se mohly hladiny řek v některých oblastech Trutnovska dostat až na druhý povodňový stupeň.

Nejnižší povodňový stupeň byl zaznamenán ve Špindlerově Mlýně na přehradě Labská, Les Království u Dvora Králové nad Labem, Stanovicích u Dvora Králové, Úpě v Trutnově a Zlíči u České Skalice. Přestože situace se záplavami je momentálně pod kontrolou, řeky zatím nenadělaly žádné větší škody.

Je důležité zmínit, že hladiny řek se již na některých místech začínají snižovat, přičemž předpokládá se, že stav se postupně zlepší i v dalších oblastech. Přesto meteorologové varují, že déšť by se mohl přes den přesunout na východ Královéhradeckého kraji a v noci na sobotu se znovu rozšířit na celé jeho území. Nelze vyloučit možnost ojedinělého dosažení prvních stupňů povodňové aktivity i na zatím nezasažených tocích.

ČHMÚ vydal ve čtvrtek výstrahu před vydatnými dešti, která platí do sobotního poledne pro část severních a východních Čech a na severu Moravy. Kromě toho platí výstraha také pro oblast jihozápadu Čech, kde taktéž hrozí zvýšení hladin vodních toků na povodňové stupně.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy