Recidivistovi hrozí až pětiletý trest

FRÝDLANTSKO – Cizinec během noci odcizil věci v hodnotě přesahující 100tisíc korun.


Recidivistovi hrozí až pětiletý trest

FRÝDLANTSKO – Cizinec během noci odcizil věci v hodnotě přesahující 100tisíc korun. 

O výletu za rozjímáním nad krásami Frýdlantského výběžku nemohla být v podání několikráte odsouzeného recidivisty ani řeč. Na svou pouť se po dvou obcích v okolí Frýdlantu vydal pod rouškou tmy a za zcela jiným účelem, než běžní turisté. Vstříc osudu vyrazil 39letý cizinec již před půlnocí, z úterý na středu 12. června. Jakou trasu a kolik kilometrů měl v plánu ujít, již asi nezjistíme, co však bylo z jeho počínání zcela zřejmé, že jej pěší výlet přestal bavit velmi záhy. Poté, co odkudsi dorazil do spící obce mezi Frýdlantem a Libercem, rozhodl se opatřit sobě, a zřejmě tak i ulevit svým rozbolavělým nohám, dopravní prostředek. Nenechavce zlákala dílna u rodinného domu. Chvatně pronikl zabezpečením objektu, aby jen o pár okamžiků později ujížděl na kole, vstříc tmavé noci. S taškou plnou nářadí a s dalším kolem vedle sebe.

Ačkoli majitele dílny probudil jakýsi šramot, nespatřil nic, co by jej utvrdilo v myšlence, že se děje něco nekalého na jeho pozemku. Po chvilce rozjímání nad tím, co zaslechl, odebral se zpět na kutě. Ráno jej však čekalo překvapení. K jeho příbytku dorazila policejní hlídka. Ale nepředbíhejme.

Chmaták obtěžkán odcizenými věcmi zvolil sobě trasu méně náročnou. Šlapat na kole s plnou taškou nářadí a navíc ještě kočírovat i druhý bicykl by do kopce nadávalo moc smyslu. Využil proto příhodného sklonu silnice a téměř bez šlápnutí do pedálů ujel několik metrů. I přes milosrdný reliéf došel k závěru, že tímto způsobem to zkrátka nepůjde. „Spásná“ myšlenka přišla vzápětí. V blízkosti dalšího z domů v obci využil pro úkryt odcizených věcí květenu. Pod vzrostlé keře pěstěné zahrady obklopené vysokým plotem „uklidil“ jedno z jízdních kol a tašku s věcmi s tím, že se pro ně pochopitelně brzy vrátí. Po pečlivém zamaskování kontrabandu se lapka již celkem pohodlně vyhoupl na druhé z jízdních kol a vyrazil směrem k další obci v příhraniční. I přesto, že sklon komunikace mezi oběma obcemi je velmi příhodný pro cyklotoulky, trvala mu cesta zvláštně dlouho. Ptáci už začali povykovat ve svých hnízdech a světlo se již dralo skrze tmu tmoucí. Obzor se počal rozjasňovat příchodem nového dne. U jednoho z rodinných domů, v blízkosti hranice, jej přemohla nikoli únava, ale chuť na cigaretu. Povinná zastávka. Leč zapalovač, sirky či křesadlo nebylo v jeho dosahu. Garáž u domu však ano. Zámek praskl, panty vrzly a dveře se rozlétly.

Majitel probuzen podezřelými zvuky vyhlédl z okna a spatřil tmavou postavu pohybující se u garáže. Ihned mu bylo jasné, o co jde. Neváhal a vyrazil na zteč. Rychlé, efektivní a pro recidivistu zcela paralyzující. 39letému lapkovi nohy vypověděly službu a takřka vrostly do země ve chvíli, když spatřil přibíhajícího muže. Ve tváři majitele zlost. V lapkově výrazu údiv a děs. Někdo by řekl, že na okamžik se v recidivistově obličeji objevil snad i výraz lítosti. Lítosti z toho, že si úsvit nového dne nevychutná tak, jak si umanul. Sluneční paprsky mu totiž v policejní cele tvář hladit nebudou.

O několik minut později již na místo dorazili přivolaní policisté z místně příslušného obvodního oddělení. Nevítaného hosta se vroucně ujali. Po neodkladných úkonech na místě poslední události je operační důstojník vyslal prověřit podezřelý nález věcí. Věcí ukrytých pod vzrostlým keřem, na pěstěné zahradě obklopené vysokým plotem. Vlastníci zahrady totiž ráno učinili neobvyklý objev a kontaktovali policii. Netrvalo dlouho a policisté se přesunuli i k domu, u něhož stála dílna. Jejího majitele srozuměli s nálezem odcizených věcí. Tomu tak bylo okamžitě jasné, že noční šramot nebyl jen sen.

Konec dobrý, všechno dobré. Lapka skončil za mřížemi a odcizené věci se vrátily právoplatným majitelům.

Celková částka na cizincem odcizených věcech hravě překonala 100tisíc korun. Jakožto recidivista si lapka od policistů vysloužil přísnější právní kvalifikaci přečinu krádeže. Navíc jej strážci zákona obvinili také z porušování domovní svobody a podali podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby.

V případě odsouzení tak „nočnímu turistovi“ může hrozit trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.



14. června 2024
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy