Školáci Jablonce a Liberce zvítězili na festivalu Chrastavská sloka

Festival Chrastavská sloka, soutěž v recitačním přednesu pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, se konal 21. března na Technické univerzitě v Liberci. Účastnilo se sedm základních a tři střední školy s celkem 75 žáky.


Festival Chrastavská sloka ovládli školáci z Jablonce nad Nisou a Liberce. 26. 03. 2024 Osmatřicátý ročník soutěže v recitačním přednesu Chrastavská sloka 2024 pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami uspořádala ve čtvrtek 21.března na Technické univerzitě v Liberci Střední odborná škola z  liberecké Jablonecké ulice.

Sešlo se sedm základních a tři střední školy – celkem pětasedmdesát žáků. V publiku pak držela palce víc jak stovka jejich kamarádů ze zúčastněných škol.

V úvodu promluvil  Jan Picek, proděkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické. Mezi hosty se objevili například ředitel Krajského úřadu Libereckého kraje René Havlík, Petr Urbánek, Bohumír Doležal – člen školské rady při Střední odborné škole a bývalý ředitel Výchovného ústav dětí a mládeže Chrastava a spoluzakladatel Chrastavské sloky Zdeněk Pelda.

V průběhu dopoledne mělo zaplněné publikum možnost vyslechnout nejrůznější básně a úryvky z próz českých, ale i zahraničních autorů – např. od Pavla Šruta, Vladimira Vysockého,  Jaroslava Seiferta, Jiřího Žáčka, Jana Skácela, Jiřího Suchého, Jaroslava Vrchlického či Heinricha Heineho.

Recitátory hodnotila  ve čtyřech kategoriích porota, ve které usedly Helena Picková,  Barbora Hodíková a Markéta Sochorová. Vedle paměťového zvládnutí textu se kladl důraz na recitaci s vyjádřením výrazu dané básně. Pro některé žáky byla největší překážkou tréma, se kterou se utkávali. Odměnou pak všem recitátorům bylo uznání publika v podobě potlesku.

„Básničky jsou o citu, o křehkosti, o smutku i radosti, když chcete sdílet své emoce můžete tak činit různými způsoby a prostředky, dnes zvítězily jednoznačně básně všech vystupujících,“ shodli se pořadatelé soutěže.

V každé kategorii odborná porota vybrala tři nejlepší recitátory, kteří dostali sladkost a knižní cenou.  První místa v jednotlivých kategoriích získali Jan Páv ze ZŠ a MŠ pro TP Liberec, Filip Tichý a Nikolas Kakur ze ZŠ a MŠ Kamenná v Jablonci nad Nisou a Michal Dědek ze SOŠ Liberec.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy