Svijanské slavnosti piva nebudou

Svijanské slavnosti piva končí kvůli finančním potížím obce a odlišným představám pivovaru a obce o akci. Obec Svijanský Újezd utrpěla kvůli nákladům ztrátu, zatímco Pivovar Svijany se zaměří na menší události.


Svijanské slavnosti piva, které se každoročně konaly v polovině července v areálu koupaliště, byly dlouhá léta vrcholem letní kulturní sezóny v kraji. Tisíce návštěvníků se zde scházely, aby si vychutnaly pivo z desítek výčepů, poslouchaly známé hudebníky a užívaly si tradiční občerstvení. Minulý rok zde vystoupili například Miro Šmajda, Václav Noid Bárta či Tereza Mašková. S koncem této tradice však přišla obec Svijanský Újezd, která akci kompletně financovala ze svého rozpočtu, do finančních potíží.

Starostka Svijanského Újezdu Petra Bursová vysvětluje: „Náklady na akci byly dva miliony korun, a loňský rok skončil se ztrátou devět set tisíc korun, což je pro obec s pěti sty obyvateli velmi citelná rána.“ Pivovar nakonec uhradil polovinu nákladů, ale i tak zůstala ztráta půl milionu korun.

Marketingový manažer Pivovaru Svijany Michal Matys rovněž přiznává, že přestože byly slavnosti přínosné z hlediska propagace, z hlediska ekonomického už méně. „Realita je taková, že investice do akce, která ztrácí diváckou atraktivitu, nemá smysl,“ dodává Matys.

Obec měla příjmy ze vstupného a pronájmu stánků, avšak zajišťovala veškerý servis včetně dohledu pořadatelů. „Přípravy na akci trvaly minimálně týden a další čtyři dny se uklízelo,“ popisuje starostka a dodává, že většinu práce vykonali občané na dobrovolnické bázi.

Pivovar tvrdí, že jedním z důvodů ukončení slavností byly měnící se preference návštěvníků a odlišné představy o dramaturgii. Matys poznamenává, že „představy obou stran o podobě akce se značně rozcházely.“ Starostka však naznačuje, že hlavním problémem byly finance. Nabídka obce, aby pivovar přispěl určitou částkou na veškerý servis, byla odmítnuta.

Obec Svijanský Újezd nyní plánuje uspořádat vlastní komornější Újezdské slavnosti, zatímco Pivovar Svijany hodlá pokračovat s menšími akcemi. První událostí budou Zámecké slavnosti na Zámku Svijany v polovině června, následované Dny svijanského piva v Liberci a srpnovým Svijanským pivobraním. Vše pak vyvrcholí na konci září Svatováclavskými slavnostmi.

Minulé ročníky slavností piva tradičně bavily široké spektrum návštěvníků, včetně vystoupení hvězd jako Eva Pilarová a Andrej Babiš. Přestože se tyto události setkávaly s velkým ohlasem, budoucnost slavností v jejich původní podobě je nyní zřejmě u konce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy