Tajemný úhyn lachtanky v ZOO Liberec

V Zoo Liberec zemřela samice lachtana Mano, která zde strávila celý život. Příčina úhynu zatím není známa, čeká se na laboratorní výsledky. Zoo hledá novou samici pro pokračování chovného programu se samcem Hugem.


V Zoo Liberec nastala velká ztráta. V pondělí nečekaně uhynula samice lachtana jménem Mano, která zde strávila celý svůj život. Přestože bylo Mano téměř šestnáct let, což je zhruba průměrný věk tohoto druhu, nebyly u ní zjištěny žádné známky nemoci ani zdravotních potíží. Mluvčí zahrady, Barbara Tesařová, uvedla, že zatím nebyla prokázána jednoznačná příčina úhynu, a zoo nyní čeká na podrobné laboratorní výsledky, které by měly přinést objasnění.

Mano se narodila v roce 2008 v Liberci a byla jednou z obyvatel zoo pod Ještědem. Její celoživotním chovným partnerem byl o rok mladší samec Hugo, který nadále zůstává v expozici lachtanů. Mano se během svého života stala oblíbenou atrakcí návštěvníků zahrady a její náhlý úhyn je smutnou zprávou jak pro zoo, tak pro veškeré milovníky zvířat.

Zatímco vyšetřování stále probíhá, pracovníci zahrady se snaží utěšit ztrátu Mano, a zároveň pokračovat v péči o ostatní zvířata. Příčina náhlého úhynu ještě stále zůstává záhadou, ale odborníci doufají, že podrobné laboratorní analýzy poskytnou více informací a pomohou vyjasnit situaci.

Mezitím se Zoo Liberec snaží získat další samici lachtana, aby pokračovala v chovném programu spolu se samcem Hugem. Tento krok by pomohl zachovat chovnou skupinu lachtanů v zoo, která se stala tradiční a oblíbenou zábavou pro mnoho návštěvníků.

Nová samice by navázala nejen na Mano, ale i na dlouhou historii chovu lachtanů v Zoo Liberec, která trvá již více než padesát let. Návštěvníci si tak budou i nadále moci vychutnat divokou krásu těchto mořských savců.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy