Turnovská teplárna investuje 50 mil. Kč do modernizace vodní elektrárny a nové obytné čtvrti

Turnovská teplárenská společnost koupila vodní elektrárnu Shořalého mlýna za 50 milionů korun s plánem na modernizaci a návratnost investice za 10 let. Město plánuje v areálu výstavbu nové obytné čtvrti, parku, školek a rozšíření služeb. Elektrárna by měla po rekonstrukci vyrábět elektřinu pro městské objekty.


Městská teplárenská společnost Turnov ve spolupráci s místní radnicí po ročním jednání úspěšně koupila malou vodní elektrárnu v areálu Shořalého mlýna. Město investovalo padesát milionů korun a plánuje rozsáhlou modernizaci objektu s cílem, aby se investice vrátila za deset let.

V areálu elektrárny a jeho okolí město plánuje významné rozvojové projekty, včetně výstavby nové obytné čtvrti. Starosta Turnova, Tomáš Hocke, uvedl, že po mnoha letech neúspěšného jednání s privátními developery se město v roce 2020 rozhodlo zakoupit areál pily a přistoupit k vlastnímu rozvoji oblasti Koňského trhu. „Hlavním cílem je vytvořit novou obytnou čtvrť, rozšířit centrum města a revitalizovat areál,” dodal Hocke.

Podle místostarosty Jana Lochmana město plánuje nejen nový bydlení, ale také přilákat nové podnikatele nabízející různé služby jako kavárny a kadeřnictví. V oblasti vznikne městský park, mateřská školka, náplavka u řeky Jizery a rozšíří se parkovací kapacity. „Lokalita je atraktivní díky přítomnosti vody a nabízí lepší ovzduší a více možností pro různé aktivity, včetně procházek,” podotkl Lochman.

Vodní elektrárna, která byla mimo provoz posledních osm let, se dočká rekonstrukce. „Cena modernizace je odhadována na čtyřicet pět milionů korun, přičemž dvacet pět procent nákladů chceme pokrýt z dotačních programů,” uvedl Lochman. Město plánuje využívat elektrárnu pro výrobu vlastní elektřiny, kterou bude zásobovat městské objekty, včetně sportovního areálu Maškovka, který je vzdálený asi sto padesát metrů od elektrárny.

Historie Shořalého mlýna sahá až do patnáctého století, přičemž je prvním mlýnem v českých zemích, kde se od roku 1886 svítilo elektřinou. V roce 1904 byla vybudována první elektrárna, která zásobovala elektřinou polovinu města.

Blízko areálu se nachází klub Refresh, který čelí problémům s toaletami, jež jsou součástí městské nemovitosti. Na sociálních sítích se šířily fámy, že město majiteli klubu užívání toalet zakáže. „Komunikace nebyla ideální, ale dali jsme majiteli klubu dva roky na zajištění samostatných toalet, což by mělo být dostatečně dlouhá doba,” uzavřel Lochman.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy