Výstavba vodovodů v Horním Vítkově a Václavicích podpořena Fondem Turów

Liberecký kraj podpoří výstavbu dvou nových vodovodů z Fondu Turów. Horní Vítkov získá přibližně 68 milionů korun a Václavice obdrží 172 milionů. Projekty mají být dokončeny v roce 2025.


Liberecký kraj se rozhodl finančně podpořit výstavbu dvou nových vodovodů z Fondu Turów. Horní Vítkov získá přibližně 68 milionů korun, zatímco obec Václavice obdrží 172 milionů. Projekty by měly započít ještě letos a být dokončeny v roce 2025.

Obě města – Chrastava a Hrádek nad Nisou – podala žádost o dotaci na Státní fond životního prostředí v rámci 44. výzvy Operačního programu Životní prostředí vloni. Avšak rozhodnutí ministerstva dosud neobdržela. Liberecký kraj tedy nechce otálet s výstavbou a podpoří oba projekty z Fondu Turów individuálními dotacemi, jak uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Pokud by města nezískala dotaci, Liberecký kraj financuje celkové výdaje na projekty pro město Chrastava v předpokládané výši 68 milionů korun a pro město Hrádek nad Nisou v předpokládané výši 172 milionů korun. V opačném případě, pokud by žádost o dotaci byla úspěšná, počítá se pro Chrastavu s částkou zhruba 42 milionů korun a pro Hrádek nad Nisou s 84 miliony.

Projekty vodovodů v Horním Vítkově a Václavicích jsou dvěma ze čtyř investičních projektů, které mají kompenzovat část dopadů důlní činnosti polského dolu Turów v oblastech Hrádecka a Chrastavska v Libereckém kraji. V červnu loňského roku již začala rekonstrukce úpravny vody v Machníně, dalším připravovaným projektem je zásobení vodou v Hrádku nad Nisou, kde je investorem Severočeská vodárenská společnost.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy