František Štorm: Libero – Neuvěřitelná barevnost v Severočeském muzeu

Severočeské muzeum v Liberci uspořádalo výstavu František Štorm – Libero, která se zaměřuje na dílo významného českého umělce a typografa Františka Štorma. Výstava, zahájená 14. února, nabídne nejen nové obrazy, ale také koncert, na kterém vystoupí sám Štorm jako kytarista. Navíc návštěvníci uvidí Štormovy kresby, grafiky, ilustrace a malby, především novější práce inspirované přírodou.


Severočeské muzeum v Liberci se opět stává centrem pozornosti v rámci svého výstavního cyklu věnovaného předním českým typografům a knižní kultuře. Tentokrát přichází s výstavou František Štorm – Libero, která nabídne návštěvníkům nejen nové obrazy, ale i zajímavý koncert významného českého umělce.

Vernisáž výstavy proběhne v předsálí Severočeského muzea ve středu 14. února od 17 hodin. Zahájení bude doprovázeno koncertem hudebního tělesa Maldorör Disco, jehož součástí je i sám vystavující umělec František Štorm na postu kytaristy.

František Štorm je uznáván jako přední světový typograf, jehož výtvarně laděná písma jsou nerozlučně spojena s tzv. Střešovickou písmolijnou (Storm Type Foundry) založenou v devadesátých letech. Nedílnou součástí jeho práce jsou také knižní ilustrace, kresby a grafiky. V posledních letech je to také malba, kterou se autor zabývá ve stále větší intenzitě.

V Liberci poprvé představí širokou škálu pláten výrazných kontrastních barev, které mají až psychedelické vyznění. Hlavním motivem výstavy je příroda, kterou je autor obklopen v okolí svého ateliéru v jižních Čechách. Přichází s divokou barvenou paletou, ve které se zjevují podivní tvorové, monstra, příp. různé živočišné srostlice jinak nekompatibilních organismů.Děj je postaven na fascinaci a spojení životního stylu žijícího na cestách a nových zkušeností a současně na respektu k tradičnímu českému a východoevropskému kulturnímu dědictví.

Severočeské muzeum se věnuje knižní kultuře a typografii již delší dobu, přičemž vždy nabízí špičkové autory a jejich tvorbu. Výstava Františka Štorma proto není výjimkou, ba naopak, potvrzuje význam muzea v tomto oboru.

Na rozdíl od své nekonvenční tvorby je František Štorm svým přístupem možná tradiční typ výtvarníka, když mluví o své práci: „Nápady si zapisuju do počítače, kreslím si je do sešitu anebo si je rovnou nahrávám na mikrofon,“ vypočítává. „A dostávám je na cestách, v letadle do Guatemaly, anebo při procházce v bačkorách po hrázi. Mám takové speciální pantofle do bláta. Uvařím si hrnek čaje, sednu si na hráz a jen tak koukám. To stačí. Co jiného člověk potřebuje.“

Štormova tvorba upoutá mistrným přenesením různorodých motivů do kresby a grafiky, zejména do linorytů. Ty budou překvapivě v menšině, protože autor se rozhodl představit především novou malbu. Návštěvníci se tak mohou těšit na přírodní, hororové a cestovatelské inspirace. Ilustrátor známých knižních předloh, jako např. Dracula nebo Frankenstein, zcela bez zábran míchá tyto žánry se svým osobitým viděním fauny a flóry v krajině.

Malířská plátna jsou jeho nejdivočejším uměleckým vyjádřením, které na české výtvarné scéně nemá příliš obdoby. Jistě i inspirace exotikou, ať už je to Indie, Jižní Amerika nebo španělské Tenerife, jsou plné motivů, jejichž pestrost a barevnost vnáší do zimního severského Liberce roztančený psychedelický kolorit autorovy invence.

Severočeské muzeum tak přivítá na své půdě zcela jistě jednu z nejbarevnějších výstav letošního roku plnou nezdolné divoké imaginace jednoho z předních výtvarníků na naší umělecké scéně.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024