Kino Varšava v Liberci čeká zásadní rekonstrukce za 62 milionů

Liberec - Kino Varšava se brzy dočká rekonstrukce, která zahrne nové jeviště, plátno, stěny, fasádu, vytápění a rozvody. Trvat bude 18 měsíců a stát skoro 62 milionů korun, dvě třetiny pokryje evropská dotace. Kino, které slaví 100 let, čekají zásadní úpravy po dlouhých letech plánování.


Kino Varšava se brzy dočká dlouho očekávané rekonstrukce. Plánovaná obnova, která zahrnuje nové jeviště, plátno, stěny, fasádu, vytápění, rozvody vody a prohloubení prvního patra, by měla trvat 18 měsíců.

Jednosálové kino Varšava, nejstarší a jediné svého druhu v Liberci, slavilo v loňském roce 100 let existence své architektonicky zajímavé budovy. Po mnoha letech se dočká zásadních stavebních úprav, jejichž náklady jsou odhadovány na téměř 62 milionů korun. Přibližně dvě třetiny této sumy budou pokryty evropskou dotací.

„Kino Varšava funguje zejména díky nadšencům, kteří nepodceňovali jeho význam. Podpora města byla vždy důležitá, ale věděli jsme, že budova potřebuje větší investice. Je jasné, že kino má potenciál a zaslouží si modernizaci,' uvedla náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová.

Projekt na rekonstrukci kina řešilo město dlouhých dvanáct let. Nyní radnice v opakovaném výběrovém řízení vybrala společnost CL-Evans, která by měla opravy zvládnout v příštích 18 měsících.

„V prvním kole jsme nedostali žádnou nabídku, a proto bylo nutné zvýšit maximální cenu zakázky o sedm milionů korun. Na zvýšenou cenu jsme získali jedinou nabídku, a jsme rádi, že zhotovitele máme,' řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Město bude muset najít náhradní prostory pro činnost spolku kina na dobu trvání rekonstrukce. „Je důležité, aby lidé ze spolku zůstali aktivní a po dokončení oprav se vrátili ke své práci,' dodal Zámečník.

Původně kamenné liberecké divadlo navrhla v roce 1922 architektonická kancelář Effenberger. Kino Varšava se nyní připravuje na nový začátek, který přinese nejen modernizaci, ale také zachování jeho historického kouzla pro další generace návštěvníků.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy