První terapeutický pes navštívil Turnovskou nemocnici

0

Turnovská nemocnice, Canisterapie, Terapeutický pes Yuki, Psychoterapeutický pes, Podpora relaxace a komunikace, blog, region24, zdravetrendy


Turnovská nemocnice představila první canisterapii vedenou terapeutickým psem jménem Yuki. Yuki navštěvuje pacienty, stráví s nimi čas a podporuje jejich relaxaci a komunikaci. Je považován za "psychoterapeutického psa" a jeho přítomnost má pozitivní dopad na jak pacienty, tak zdravotní personál.

Turnovská nemocnice se stal v poslední době svědkem velmi zajímavého jevu - představení prvního canisterapie vedené Yuki, nadaným terapeutickým psem. Turnovská nemocnice je prvním místem, kde Yuki působí profesionalně, a i když byl nějaký čas třeba k upravení jejích dovedností, včetně poslušnosti a určitých povinností, rychle zde našla své místo.

Podle její terapeutky, Andrey Šumové, navzdory počátečním výzvám Yuki navštěvuje pacienty pravidelně a stráví s nimi často delší období. Šumová popisuje Yuki jako jakýsi 'psychoterapeutický pes', který má na pacienty pozitivní dopad a podporuje jejich schopnost relaxace a otevřeného rozhovoru. 'Yuki mi umožňuje nejen lépe komunikovat s pacienty, ale také implementovat další terapie,' vysvětluje Šumová.

Šumová také uvedla, že Yuki již inspirovala jednoho z jejích pacientů k adopci psa do jejich domácnosti. 'Když jsem slyšela, že se paní po propuštění rozhodla pořídit si psa, byla jsem nadšená. Je to něco, co si velmi cením' řekla Šumová.

Jak se ukazuje, nejen pacienti, ale také zaměstnanci nemocnice si Yuki velmi oblíbili. 'Když jdeme po chodbě, pracovníci nemocnice se často zastaví a projeví Yuki svou lásku. To jen dokazuje, že terapeutické zvíře není terapeutem pouze pro pacienty, ale pro všechny, které potkáme během dne,' dodává Šumová.

Úspěšné zavádění canisterapie bylo také pozorováno v nemocnici v České Lípě. Zde v roce 2017 pořídili tři terapeutické psy: Františka, Fífou a Snoopyho. Jejich přítomnost přináší pacientům útěchu a neocenitelnou podporu v jejich uzdravovacím procesu.

Závěrem, ačkoli je canisterapie relativně novým jevem, zdá se, že má velmi pozitivní vliv na pacienty i zdravotnický personál. Jak ukazuje příklad Yuki, terapeutický pes může poskytnout nejen tělesnou ale také emoční úlevu, která může ve zdravotní péči hrát kritickou roli.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář