ZPRÁVY Ekonomika Liberecký kraj

Podnikání v Česku zažívá v roce 2024 mimořádný růst

Meziroční nárůst nových společností činí 4 %. Na každých 10 zaniklých firem připadá 25 nových. Roste i počet živnostníků, za první tři měsíce roku jich přibylo 23 000. Firmám se daří, klesá počet bankrotů. Nejvíce nových firem vzniká v sektoru výroby a rozvodu elektřiny. Spotřebitelský optimismus roste.

0

Před měsícem Jiří Padevěd

Liberecká Dubice: Radar odhalil téměř 70 % řidičů překračujících rychlost

Ulice Dubice v Liberci, kde radar měří rychlost již přes dva měsíce, zažívá vysokou dopravní zátěž s přibližně 120 tisíci vozidly měsíčně. Radar zde odhaluje, že skoro 70 % řidičů překračuje povolenou rychlost.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Opravy mezi Mnichovem a Oldřichovem zkomplikují turistickou sezónu

Opravy silnic mezi Mnichovem a Oldřichovem mají zvýšit bezpečnost chodců, zvláště dětí. Komplikaci přináší souběžné rekonstrukce železnic, které zasáhnou turistickou sezónu. Starostové kritizují špatnou komunikaci s Správou železnic. Rekonstrukce jsou nezbytné pro zlepšení infrastruktury, ale způsobí problémy obyvatelům i turistům.

0

Před měsícem Michaela Prokopová

Historická továrna Bekon v Hrádku nad Nisou mizí

V Hrádku nad Nisou začala demolice historického továrního komplexu Bekon, sloužícího jako textilka. Do srpna 2023 mají zůstat jen komín a správní budova, a demolice bude stát 28 milionů Kč. Město areál koupilo v roce 2015 za 6 milionů Kč.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Liberec plánuje historický zámek využít pro úřady a kulturu

Liberec zvažuje využití historického zámku, který plánuje koupit za 80 milionů korun od společnosti Ústí Development. Plánují tam umístit úřady, kulturní akce či zájmové organizace. Diskuze o odkupu zámku začaly již před několika lety.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Chytré hodinky varovaly při nehodě na I/35!

Chytré hodinky nahlásily dopravní nehodu, ke které došlo 1. června 2024 na silnici I/35 u Paceřic. Hodinky poskytly údaje o poloze a charakteru nehody, což umožnilo rychlou reakci hasičů. Na místo vyjeli turnovští hasiči, kteří zajistili místo, zabezpečili únik kapalin a předali situaci Policii ČR.

0

Před měsícem Ester Vohradská

Radary pokutují za 54 km/h, řidiči zuří

V Liberci způsobila kritiku přísná "tolerance radaru" nastavená na tři kilometry za hodinu. Řidiči jsou pokutováni za rychlost nad 54 km/h ve zóně 50 km/h. Za první měsíc provozu bylo zaznamenáno téměř 14 400 přestupků, z toho 12 227 bylo překročení do 10 km/h.

0

Před měsícem Adam Wágner

Nová mobilní aplikace usnadní turistům cestování po Česku

Zakladatelé a autoři aplikace, společně s Asociací turistických informačních center ČR (A.T.I.C. ČR), zahajují spolupráci na projektu on-line informačního turistického centra (OITC) – mobilní aplikace, která usnadní turistům přístup k informacím o zajímavostech, událostech a službách v ČR.

0

Před 2 měsíci Rebeka Schmidt

Promenáda v Liberci - prodej bytů zahájen

Chystaný projekt Promenáda v Liberci nabízí byty 1kk, 2kk a 3kk v osobním i družstevním vlastnictví. Stavba začne koncem roku 2023 a dokončení je plánováno na 2028. Prodej již zahájen. Reakce místních jsou smíšené; někteří oceňují oživení centra, jiní se obávají ztráty slunečního svitu.

0

Před 2 měsíci Miroslav Pucholt

Zvýšení daně z nemovitosti v Česku až pětinásobek!

V roce 2023 se v Česku zvýšila daň z nemovitosti o průměrně 80 %. Někde však nárůst dosahuje až pětinásobku. Finanční správa zaslala nové výměry začátkem dubna. Zvýšení daně se týká všech majitelů nemovitostí a může zahrnovat místní koeficienty.

0

Před 2 měsíci Adam Wágner

Nový radar v Liberci: 14 tisíc přestupků za měsíc

Nový rychlostní radar v Liberci zaznamenal v průběhu měsíce 14 tisíc přestupků, což je vysoký počet porušení pravidel rychlosti. Několik lidí již bylo postiženo zákazem řízení. Někteří řidiči zpochybňují nastavení radaru. Radar pracuje bez varovné značky. Město plánuje instalovat další radary.

0

Před 2 měsíci Michaela Prokopová

Václavice řekly ne větrníkům a čelí vodní krizi

Obyvatelé Václavic hlasovali proti dalším větrným elektrárnám a čelí problémům s dostupností pitné vody. Spodní hladina vody klesá kvůli klimatickým změnám a těžbě v dole Turów. Vodovod by měl začít fungovat od června 2024 a připojení potrvá dva roky.

0

Před 2 měsíci Jiří Padevěd

Tramvajová linka Liberec-Jablonec obnovena

Po třech letech rekonstrukce, která stála přes miliardu korun, byla obnovena tramvajová doprava mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. První jízdy se uskutečnily minulý týden. Trať, dlouhá 12 km, je druhou nejdelší meziměstskou v České republice.

0

Před 2 měsíci Adam Wágner

Od začátku roku poklesla výstavba bytových projektů

Český stavební sektor zažil v prvním čtvrtletí 2024 pokles produkce o 4%. Pozemní stavitelství pokleslo o 7,4% a snížil se počet nových bytových projektů o 15,1%. Tato situace je způsobena nerovnováhou na trhu a válkou na Ukrajině, která zvyšuje ceny materiálů a snižuje počet pracovníků.

0

Před 2 měsíci Rebeka Schmidt
Zoo Liberec