Nedejte zlodějům žádnou šanci, ale ani příležitost!

KRAJ - Zabezpečte si svůj majetek, a to nejen před odjezdem na letní dovolenou.


Nedejte zlodějům žádnou šanci, ale ani příležitost!

KRAJ - Zabezpečte si svůj majetek, a to nejen před odjezdem na letní dovolenou. 

S blížící mi se letními prázdninami, časem příjemným pro trávení volných chvil a dovolených se svými rodinami, často zapomínáme i na ty špatné stránky našeho světa, a proto policisté připomínají, jak si zabezpečit majetek, a to nejen před odjezdem na letní rekreaci, z důvodu, aby nám po návratu nezbyly jen oči pro pláč. Pro oběti jsou mnohdy závažnější emocionální dopady těchto skutků, než majetková újma. S tím, že jim někdo narušil jejich soukromí, se vyrovnávají mnohdy hodně dlouho.

V rámci Evropského dne proti vloupání do obydlí, který letos připadl na čtvrtek 19. června 2024, je dobré si připomenout základní jednoduchá pravidla zabezpečení objektů a zároveň záasady, jak případného pachatele vloupání odradit.

Pár preventivních rad k zabezpečení objektů: Nechlubte se svým majetkem před neznámými lidmi – především na sociálních sítích. Příspěvky na sociálních sítích z dovolené sdílejte s rozumem (ideálně až po Vašem návratu). Pořiďte si fotodokumentaci svých cenností. V době vlastní nepřítomnosti si nechte od blízkých vybírat poštovní schránku. Neponechávejte v okolí nemovitosti volně odložené předměty typu žebřík, nářadí (usnadňujete tím práci pachateli). Vždy řádně zkontrolujte uzavření oken, okenic a dveří objektu. Pořiďte si časové spínače světel či pohybové snímače světel. Opatřete si na svou nemovitost bezpečnostní kamery nebo fotopast. Nebuďte lhostejní ke svému okolí – dobré sousedské vztahy (vzájemné ohlídání si majetku). V případě sezónních objektů – tyto nepravidelně navštěvujte i mimo sezónu. Buďte dojem, že objekt pravidelně navštěvován (např. údržbou zahrady). Po sezóně neponechávejte v objektu cenné věci.

V případě, že dojde k vloupání do Vašeho obydlí, chaty, ale třeba i vozidla, tak do objektu nevstupujte (uvnitř by mohl být i nadále pachatel nebo můžete znehodnotit stopy po pachateli), nemanipulujte s žádnými předměty, ani nepořádek neuklízejte, ale zkontaktujte Policii ČR na tel. čísle 158.

Preventivní rady rozdávali policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje návštěvníkům na prezentačních akcích během měsíce června, a to na Dni s Policií ČR v Sosnové, na Dni IZS v Semilech, ale také v Jablonci nad Nisou. V uplynulém týdnu se s nimi mohli setkat návštěvníci nákupního centra OC Nisa v Liberci. Kromě užitečných rad, jak si zabezpečit majetek, si mohli občané odnést i drobné praktické dárky, které jistě přispějí k jejich bezpečnosti.

Věřte, že řádným zabezpečením objektů zásadně přispíváte k ochraně svého majetku a zlodějům neposkytujete příležitost k jejich snadnému obohacení.

Zabezpečte se tak, aby Vám po návratu z dovolené nezůstaly jen oči pro pláč.

26. 6. 2024
por. Zuzana Gelič, DiS.
preventistka KŘP Libereckého kraje









Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Zoo Liberec

Hlavní zprávy