Odsouzení organizovali distribuci drog

JABLONEC NAD NISOU – Kriminalisté a příslušníci vězeňské služby odhalili několik organizovaných skupin.


Odsouzení organizovali distribuci drog

JABLONEC NAD NISOU – Kriminalisté a příslušníci vězeňské služby odhalili několik organizovaných skupin. 

V uplynulé době několika měsíců komisař z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání osmnácti osob jako obviněných ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

V současné době již můžeme zveřejnit informace ke třem organizovaným skupinám, které se podařilo jabloneckým kriminalistům odhalit ve spolupráci s příslušníky vězeňské služby z rýnovické věznice. Byli to právě oni, kteří kriminalistům dali podnět k zahájení prověřování několika případů, kdy byl odsouzený přistižen při pokusu o pronesení omamných a psychotropních látek do střeženého prostoru věznice nebo byl u odsouzených při prohlídce jeho ubytovacích prostor nalezen nelegálně držený mobilní telefon.

Kriminalisté nic nepodcenili a, i když se v prvopočátku jednalo o nepříliš velké množství zajištěných drog, věnovali se všem případům důsledně několik měsíců. Výsledkem jejich velmi náročné práce bylo odhalení uvedených organizovaných skupin. Ta nejpočetnější měla devět členů – dnes již devět obviněných, ze kterých čtyři byli v době páchání trestné činnosti ve výkonu trestu odnětí svobody ve Věznici Rýnovice. Impulzem k vyšetřování činnosti této organizované skupiny byl okamžik, kdy se jeden z odsouzených, nyní již obviněný, vracel do věznice z povolené vycházky. Tehdy příslušníci vězeňské služby na základě důkladné osobní prohlídky a následného lékařského vyšetření zjistili, že se snažil do střeženého prostoru věznice pronést 4 balíčky s celkovým obsahem 21,4g konopí, 6,73g metamfetaminu (pervitinu) a 14 ks tablet s buprenorfinem. Dalším členem této skupiny byl například i odsouzený, nyní také již obviněný, u kterého při osobní prohlídce před dálkovou eskortou do jiné věznice příslušníci vězeňské služby nalezli v cestovní taštičce s hygienickými potřebami i mobilní telefon se SIM kartou a náhradní baterií. Následně kriminalisté v úzké spolupráci s příslušníky vězeňské služby odhalili celou organizovanou skupinu již zmíněných devíti osob.

Druhá organizovaná skupina měla pět členů, z nich kromě odsouzeného ve výkonu trestu jsou tři obvinění jeho rodinní příslušníci. Celou skupinu organizoval odsouzený ve výkonu trestu a neváhal do této činnosti zapojit i svoji matku, sestru a svoji přítelkyni. Impulsem k zahájení úkonů trestního řízení v tomto případě bylo monitorování hovorů odsouzeného s dalšími členy skupiny prostřednictvím nelegálně držených mobilních telefonů. Poté samozřejmě následovala důkladná prohlídka místnosti obviněného odsouzeného, při které byl nalezen mobilní telefon a osobní prohlídka, kdy u něj byla nalezena dvě psaníčka s obsahem rostlinné látky a zbytků bílé krystalické látky. Tyto psaníčka měl uložena v pouzdře ještě se SIM kartou.

Odhalení třetí organizované skupiny předcházela důkladná osobní prohlídka a lékařské vyšetření jednoho odsouzeného, který se snažil z nestřeženého pracoviště v konečníku přenést do střeženého prostoru věznice balíček s pervitinem. A opět v rámci operativní činnosti kriminalisté ve spolupráci příslušníky vězeňské služby odhalili organizovanou skupinu zabývající se doručováním omamných a psychotropních látek do věznice. Tentokrát se jednalo o čtyři osoby, z nichž tři byly v době páchání skutků ve výkonu trestu odnětí svobody.

V podstatě díky důkladné práci příslušníků vězeňské služby při kontrolách místností a provádění osobních prohlídek u odsouzených, při kterých bylo nalezeno opravdu někdy jen velmi malé množství drog, se kriminalistům následně s vynaložením obrovského úsilí podařilo odhalit organizované skupiny, v nichž měl každý člen svoji úlohu. Do uvedených třech organizovaných skupin bylo zapojeno celkem 8 odsouzených, kteří jsou nyní již obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Nyní jim tak v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na 10 let. Stejně mohou být potrestáni i zbylí obvinění, kteří byli členy těchto skupin, i když v té době nebyli ve výkonu trestu odnětí svobody. Ti jsou nyní na svobodě stíhání jako obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Na závěr ještě můžeme zmínit jeden případ, ve kterém kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů jako obviněných ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Odsouzenému obviněnému druhý obviněný opakovaně zaslal do věznice zásilky s obsahem omamné a psychotropní látky. V jejich korespondenci příslušníci vězeňské služby například zachytili propisovací tužky a spodní prádlo, ve kterých byly drogy zajištěny. Komisař z oddělení obecné kriminality již podal v tomto případě státnímu zástupci návrh na podání obžaloby u obou obviněných, kteří se uvedených skutků dopustili i přesto, že za takové činy byli v uplynulých třech letech soudem pravomocně odsouzeni. Vzhledem k této skutečnosti nyní oběma hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.



18.07. 2024
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy