Omezení chovu prasat a více peněz za divočáky

Státní veterinární správa zvýšila odměny za odstřel divočáků kvůli africkému moru prasat (AMP) v Česku. Myslivci nyní dostanou až 5000 Kč za kusy nad 80 kg, zatímco dříve to bylo 1000 až 2000 Kč.


Státní veterinární správa České republiky zvýšila odměny za odstřel divočáků v reakci na rostoucí šíření afrického moru prasat (AMP) v zemi. Myslivci nyní dostanou více peněz za odstřelené divočáky, aby se snížil počet divokých prasat a zamezilo se tak šíření nebezpečného viru.

V současné době existují dvě hlavní ohniska nákazy AMP v České republice - ve Frýdlantském výběžku Libereckého kraje a na Českolipsku. Státní veterinární správa proto vyhlásila příslušné pásmo omezení pro převoz prasat, které má zabránit šíření nákazy mezi domácí chovy.

Do pásma nejblíže k zachyceným ohniskům viru AMP není nyní možné přivážet prasata domácí, a to ani do domácích chovů, ani na domácí porážku. Prase lze z uzavřeného pásma převést na jatka pouze po schválení veterinární správou. Toto opatření má předcházet dalšímu šíření viru a eliminovat tak možná rizika pro české vepřové maso.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka, můžou myslivci nyní získat až 5 000 korun za kusy divočáků vážících nad 80 kilogramů. Dříve činila odměna 1 000 korun v pásmu I a 2 000 korun v pásmu II. Zvýšení odměn je považováno za důležitý krok k zamezení šíření afrického moru prasat.

Africký mor prasat představuje značné riziko pro české zemědělství a chovy prasat, jelikož může způsobit značné ekonomické ztráty a omezit export vepřového masa. Státní veterinární správa využívá opatření, jako je zvýšení odměn za odstřel divočáků a zákazy přepravy prasat, aby byla tato hrozba co nejrychleji zastavena. Jedině koordinovaný a důsledný postup včetně spolupráce myslivců, farmářů a veterinární správy povede k úspěšnému boji proti tomuto zákeřnému nepříteli.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy