Sedm století krkonošských osudů v bývalé vápenkové věži

V krkonošských Albeřicích se nachází netradiční muzeum představující sedm století života v Albeřickém údolí ve formě krátkých příběhů. V osmiboké kamenné věži šachtové vápenky z 19. století návštěvníci objeví unikátní fotografie a zajímavé osudy lidí, kteří zde žili. Muzeum nabízí pohled do historie pro návštěvníky všech věkových kategorií a je vhodné pro jarní prázdniny nebo víkendové výlety.


Netradiční muzeum se nachází jen kousek za hranice Libereckého kraje, ve krkonošských Albeřicích. V osmiboké kamenné věži šachtové vápenky z 19. století byla vytvořena dřevěná expozice, která formou krátkých příběhů přibližuje sedm století života v Albeřickém údolí. 'Tohle muzeum je možná menší a méně známé, ale stojí za návštěvu, a to hlavně kvůli zajímavým příběhům lidí, kteří v údolí žili,' říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Příběhy zdejších obyvatel odrážejí rozpolcenou historii Krkonoš, Čech, Evropy i celého světa. V archivu informačního centra Veselý výlet v Horním Maršově bylo použito 143 převážně dobových fotografií, z nichž většina nebyla nikdy publikována. Díky spolupráci s pamětníky se podařilo identifikovat zachycené postavy a spojit je s konkrétními událostmi v historii.

Návštěvníci muzea se mohou těšit na pozoruhodná svědectví z minulosti, která představují každodenní život běžných lidí v Albeřickém údolí. 'Je fascinující spatřovat historii z úhlu pohledu těch, na které se často zapomíná. Tyto příběhy nám umožňují nahlédnout do minulosti údolí, jako kdybychom se v čase vrátili zpět,' dodává Květa Vinklátová.

Návštěva muzea je vhodná pro všechny věkové kategorie a může být skvělým nápadem na výlet o jarních prázdninách nebo v o některém nadcházejícím víkendu. Klíče od expozice si lze vypůjčit denně v informačním centru Veselý výlet, odkud je také možné získat více informací o muzeu a jeho historii.

Nečekejte obvyklé vyprávění o velkých dějinách. V tomto netradičním muzeu najdete skutečné lidské osudy a příběhy, které obohatí váš pohled na krásu a historii Krkonoš. Zažijte život v Albeřickém údolí tak, jak ho prožívali jeho obyvatelé před staletími a objevte tak další vrstvu krkonošských osudů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy