Velké změny na bedřichovském stadionu

Bedřichov plánuje prodloužení umělého zasněžování až k rozcestí U Buku, čímž vytvoří čtyřkilometrový okruh. Projekt za 113 mil. Kč má zlepšit podmínky pro sportovce, rekreační běžkaře i pořadatele závodů.


Bedřichov je jedním z nejoblíbenějších míst pro zimní sporty, zejména běžkařství, a to nejen díky tradičnímu podniku Jizerská 50. V posledních letech však často čelí nedostatku sněhu, což komplikuje trénink sportovců i zábavu rekreačních běžkařů. Poradna naděje se objevuje na obzoru, díky nově navrhovanému projektu prodloužení umělého zasněžování v Bedřichově.

Podle plánu by měla být zasněžovací trasa prodloužena až k rozcestí U Buku, což by mělo vytvořit čtyři kilometry dlouhý okruh. Chystané změny by měly výrazně pomoci nejen sportovním klubům, ale také rekreačním běžkařům i pořadatelům menších závodů. Hejtman Libereckého kraje, Martin Pěta, uvádí: „Sportovní stadion v Bedřichově není jen o Jizerské 50. Naším dlouhodobým záměrem je, aby areál mohl využívat i rekreační běžci, mládež či pořadatelé menších závodů. Přispějeme na to z rozpočtu 34 miliony korun.“

Celkové náklady na modernizaci stadionu a okolí se odhadují na 113 milionů korun včetně DPH. Stavba by měla začít v příštím roce, avšak záleží na získání finanční podpory z Národní sportovní agentury. Podle Pěty je důležité neustále pracovat na zlepšování areálu, protože je významnou turistickou destinací a hlavním nástupním místem na Jizerskou magistrálu.

Sportovci vítají navrhované změny, protože jim pomohou při tréninku a zlepší nabídku sportovních aktivit pro veřejnost. Tomáš Valoušek, trenér TJ Dukla Liberec a předseda sekce běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR, říká: „Zatímco starší družstva dojíždějí na Smědavu, mladší trénují nejčastěji ve Vešci nebo právě v Bedřichově. Třeba v loňském roce tu byl upravený okruh dlouhý 1 200 metrů a trénovalo na něm přes 400 dětí z Liberce, Jablonce, Janova, Lučan, ale i Bakova a Mladé Boleslavi.“

Jiří Hušek, ředitel libereckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), vysvětluje, že je důležité zachovat Bedřichov jako hlavní nástupní místo magistrály a předejít přesunům lidí na více položené výchozí body s horší infrastrukturou.

Technický sněh, který bude použit pro umělé zasněžování, se vyrábí z čisté vody bez přidaných chemických látek. Větší trvanlivost sněhu zajistí jeho ledová struktura, která zpomaluje tání. Voda bude čerpána primárně z technické nádrže místního koupaliště a spotřebuje jen nepatrný zlomek zde naakumulované vody.

Zda dnešní teplá období přetrvá či bude trvalou zimní normou, je třeba zjistit. Změny v klimatu si ale přitom žádají opatrný přístup a dlouhodobou udržitelnost. To může znamenat, že pro zimní radovánky budou lidé přesouvát více na sever, kde bude zima stále trvalejší. Jak zdůrazňuje Hušek, opačný přístup by nebyl dlouhodobě udržitelný.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024