Bobři objeveni v nečekaných lokalitách Krkonoš!

0

bobři, Krkonoše, sražená samice, řeka Jizera, lužní potoky, blog, region24


Bobři se šíří v Krkonoších, přičemž nedávno auto srazilo samici na silnici u řeky Jizera. Bobři mohou hledat nová teritoria i v horském prostředí a potenciálně se budou šířit proti proudu Jizery a jejích přítoků. Přesto odborníci odhadují, že bobři si nejspíše zvolí spíše lužní potoky ve podhůří.

Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku, Radka Drahného, se jednalo o robustní samici bobra o hmotnosti 18 kilogramů, a nejspíše v březí. Nehoda se stala těsně naproti jezu na Jizeře v Horní Sytové, regionu spadajícího pod Vysokou nad Jizerou. Důkazem o přítomnosti bobrů v oblasti bylo i zachycení mladého jedince na kameru mobilního telefonu 6. března u mostu přes řeku Jizerku ve Vítkovicích.

Oblasti, kde byli bobři spatřeni, jsou značně vzdáleny od dosud známých výskytů bobrů v kraji Českého ráje. Do roku 2010 byli bobři zaznamenáni pouze na severovýchodním úpatí Krkonoš u Čacklé v povodí řeky Rokytno. Z těchto oblastí se však bobři do Čech nešířili. Tento příběh naznačuje, že kolonizace bobrů v Krkonoších se bude šířit proti proudu Jizery a jejích přítoků.

Drahna uvedl: 'Bobři nenajdou v horách ideální podmínky. Na divoce tekoucích řekách si totiž své hráze nepostaví a ani dřevinná skladba krkonošských břehových porostů jim nevyhovuje. Předpokládáme tedy, že pokud se tito zvířata adaptují na nové prostředí, pravděpodobně to bude spíše na lužních potocích ve podhůří.'

Bobři byli v Českých zemích vymíracími tlaky vyhubeni na počátku 18. století. V 19. století byli znovu vysazováni, ale i poté z mnoha důvodů opět vyhynuli. Ve 20. století však byla evropský bobr znovu zaváděn a chráněn a nyní se zdá, že se pomalu vracejí k nám, i proti proudu našich řek.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář