Řidiči si na vlastní peněžence ověřili měření Hrádku nad Nisou

Čeští řidiči čelí tisícovým pokutám za překročení povolené rychlosti 10 km/h v nedalekém Hrádku nad Nisou. Kontroly probíhají na polsko-německém pohraničním přechodu Porajów-Žitava a mají za cíl zlepšit dodržování rychlostních omezení a zvýšit bezpečnost občanů.


V nedalekém Hrádku nad Nisou již řidiči zaznamenali zvýšený počet pokut za překročení povolené rychlosti, což značně ovlivňuje jejich peněženky i chování na silnici. Místní obyvatelé připouštějí, že jako reakce na působení radarů na hranicích se již začali chovatší obezřetněji při přechodu hranice. Tato situace je však veřejností vnímána jako dosud neznámá a mnozí se ptají, jak dlouho opatření potrvá a jaký bude mít dopad na běžné cestování mezi zeměmi.

Přísná kontrola teď probíhá hlavně na polsko-německém pohraničním přechodu Porajów-Žitava, kde policisté zpravidla zastavují dodávky i osobní automobily. Kontroloři se zaměřují na řidiče, kteří předkládají své doklady a trpělivě čekají, zatímco policisté kontrolují i zavazadlový prostor. Celá operace trvá jen několik minut, ale za nicotný pohyb nad 10 km/h může rázem zasáhnout pokuta ve výši až tisíců korun.

Řidiči, kteří si snížení povolené rychlosti před hranicemi nevšimnou nebo toto omezení nedodržují, čelí následkům své nepozornosti, jak sdílejí na sociálních sítích. Tyto zkušenosti orodovala rodina Jiřího N., která musela zaplatit pokutu ve výši 140 eur (v přepočtu více než 3 500 korun) za porušení rychlostního limitu. Podobný osud potkal i Jakuba H., který si omezení na zpáteční cestě z Německa nevšiml a rovněž skončil s pokutou ve výši 3 600 korun.

Axel Bernhardt ze Spolkového policejního ředitelství v Pirně uvedl, že policie znovuzavedla stacionární i mobilní kontroly s cílem zlepšit dodržování rychlostních omezení na vnitřních hranicích a zároveň vytvořit bezpečnější prostředí pro polské, německé, ale i české občany. Důvodem je opakované ignorování rychlostních značek, které v pohraničních oblastech snižují povolenou rychlost nejprve na třicet a poté na deset kilometrů v hodině. Zároveň v těchto přechodech čelí policejní a hraniční kontroly nebezpečným situacím s neprozíravými řidiči.

V reakci na tuto situaci německá policie z Görtlitze zahájila měření rychlosti vozidel v průběhu několika dní, aby zdokumentovala, jak řidiči reagují na nová opatření. Zjistilo se, že průměrně každé šesté auto překračuje povolenou rychlost, což dokazuje potřebu zavedení kontrol a udělení pokut. Problém překračování rychlostních limitů se netýká jen českých řidičů, ale i místních obyvatel a turistů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy